Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Genetika

Kiderült, mi a kapcsolat a cukorbetegség és a rák kialakulása között

2024. április 29.

3 perc olvasás

ELLE

cukorbetegség rák
Kiderült, mi a kapcsolat a cukorbetegség és a rák kialakulása között
© Shutterstock

A tudósok a cukorbetegség és a rák közötti összefüggéseket vizsgálták.


A londoni Diabetes UK szakmai konferencián mutatnak be hamarosan egy új tanulmányt, amely a cukorbetegség és a rák kialakulása közötti kapcsolatról tár fel fontos információkat. A brit kutatók szerint a milliókat érintő 2-es típusú cukorbetegség genetikai kapcsolatban áll a mell-, bél- és hasnyálmirigyrákkal.

Ez derült ki

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a genetikai variánsok, azaz a génszekvenciák eltérései hogyan befolyásolhatnak egyszerre több egészségügyi állapotot. A kutatást részben finanszírozó Diabetes UK szerint az eredmények segítenek rávilágítani arra, hogy a 2-es típusú betegségben szenvedőknél hogyan nő a mell-, bél- és hasnyálmirigyrák kockázata, és a betegség megelőzésének új módszereihez vezethetnek.

Ezt a tanulmányt egyelőre még nem bírálták el, ezért orvosi folyóiratban sem publikálták, de a kutatók kitartanak az állításaik mellett. Köztudott, hogy a túlsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az elhízott embereknél körülbelül hétszer nagyobb a betegség kockázata, mint az egészséges testsúlyúaknál. Azonban más tényezők, például az elégtelen testmozgás és a genetika is szerepet játszanak.

Fontos a kutatás

A Surrey Egyetem professzora, Inga Prokopenko által vezetett új tanulmányban a szakértők a genetikát vizsgálták, hogy kiderítsék, segíthet-e magyarázatot találni arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egy része miért lesz rákos. Arra a három ráktípusra összpontosítottak, amelyek kialakulásának kockázata a 2-es típusú cukorbetegeknél magasabb a menopauza utáni mellrák, a vastagbélrák (bélrák) és a hasnyálmirigyrák esetében.

A kutatócsoport a tanulmányhoz több mint 36 000, több európai országból származó ember DNS-adatait használta fel, köztük 2-es típusú cukorbetegségben és rákban szenvedő emberekét. A kutatók első alkalommal azonosították, hogy két konkrét genetikai variáns kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az embereknél mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind a rák kialakuljon.

Az egyik variáns a mellrák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatához kapcsolódott, míg a másik a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a mell-, bél- és hasnyálmirigyrák kockázatát befolyásolta. Ezért a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik e genetikai variánsok valamelyikét hordozzák, nagyobb eséllyel lesznek képesek mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind pedig e rákos megbetegedések kialakulására.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves