Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Az ujjakon így jelentkeznek a rák tünetei

2024. április 22.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
Az ujjakon így jelentkeznek a rák tünetei
© Shutterstock

A ráknak vannak olyan tünetei, amelyeket az emberek nem vesznek elég komolyan. 


A rák egy alattomos betegség, és több formája hosszú ideig lappang, és nem mutat tüneteket. Ez a helyzet a tüdőrák esetében is, ahol a jelek az állapot előrehaladtával alakulnak ki. Fontos azonban beszélni arról, hogyan ismerhető fel, ha valami gond van. 

Ezek a fő tünetek

  • Köhögés, amely 3 hét után sem múlik el
  • Hosszan tartó, egyre rosszabbodó köhögés
  • Folyamatosan visszatérő mellkasi fertőzések
  • Vér felköhögése
  • Fájdalom légzés vagy köhögés közben
  • Tartós légszomj
  • Krónikus fáradtság vagy energiahiány
  • Étvágytalanság vagy megmagyarázhatatlan fogyás

A betegség kevésbé ismert tünetei

Az egyik ilyen tünet az ujjak megjelenésének megváltozása, például az ujjak görbülése vagy a végük megnagyobbodása (ezt nevezik ujjbegyesedésnek). Ezt a jelet sokan nem veszik észre  vagy más problémára gyanakszanak. Természetesen az esetek nagy százalékában nem súlyos betegség áll a háttérben, de érdemes kivizsgáltatni, ha elváltozást észleltünk az ujjainkon. Továbbá még előfordulhat tüdőrák esetében a nyelési nehézség vagy fájdalom nehézség közben, zihálás, rekedt hang, az arc vagy nyak duzzanata, és a tartós mellkasi vagy vállfájdalom.

A tüdőrák magyarországi előfordulása és mortalitása ugyan magas, de nem haladja meg a közép-európai országok átlagát. Emellett a férfiaknál a tüdőrák előfordulásának és mortalitásának csökkent 2011 és 2016 közötti időszakban, míg a nők esetében növekedett.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves