Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák egyik fontos jelét a szemekben sokan figyelmen kívül hagyják

2024. február 15.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
A rák egyik fontos jelét a szemekben sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A rák egyik kevésbé ismert tünetéről fontos beszélni. 


A szemrák viszonylag ritka, ám előfordulhat, és a korai diagnózis pedig nagy segítséget nyújthat a betegség kezelésében. A rák alattomos, és néha olyan tünetekkel jelentkezik, amelyekből senki sem következtet a legrosszabbra. Természetesen sok esetben ezek a jelek más betegségeket jeleznek, de a kivizsgálás akkor is elengedhetetlen. 

A homályos látás

A szemrák egyik tünete a homályos látás. Azonban ez egy olyan tünet, aminél sokan teljesen más problémákra gyanakszanak. A homályos látást számos szembetegség okozhatja, beleértve a közel- vagy távollátást, azonban a rák figyelmeztető jele is lehet. Különféle ráktípusok érinthetik a szemet, a leggyakoribb a szem melanoma. Ez átterjedhet a test más részeire, beleértve a tüdőt is, ha nem kezelik időben. A szemrák egyébként gyakran tünetmentes, és csak egy vizsgálat során derül fény a betegségre. 

Ezek a tünetek még fontosak

  • Sötét folt a szemben, amely egyre nagyobb
  • Árnyékok vagy fényvillanások a látásban
  • Részleges/teljes látásvesztés
  • Egy csomó a szemhéjon, ami egyre nagyobb
  • Az egyik szem kidudorodása
  • Szemirritáció, amely nem múlik el
  • Fájdalom a szemben vagy a szem körül. Ez egy ritka mellékhatás, amelyet a legtöbb ember nem tapasztal

Ezt lehet tudni a szemdaganatok gyógyulási esélyeiről

A szemet érintő daganatok gyógyulási esélye minden esetben attól függ, mennyire korán fedezik fel a betegségeket. Azonban a kötőhártya-limfóma alacsony malignitású és csak egy régióra terjed ki, akkor magas, 90 százalék fölötti a gyógyulási esély. Az is előfordulhat, hogy a rák nem teljesen gyógyítható, de jól kezelhető. 

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves