Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A rekedtség a rák egyik fontos jele lehet

2024. február 14.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség rekedtség
A rekedtség a rák egyik fontos jele lehet
© Shutterstock

A rák egyik fontos jeléről muszáj beszélni. 


Tudtad, hogy a mély és rekedtes hang daganatot is jelezhet? A rák egy alattomos betegség, ám a korai diagnózis sok esetben életmentő lehet. Most eláruljuk, mik azok a jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni semmiképp sem. 

Ezek a gégerák legfontosabb tünetei

  • Torokfájás
  • Nyelési nehézség
  • Hetek óta tartó rekedtség
  • Hangszínváltozás
  • Súlyvesztés
  • Fulladás
  • Idegentest érzése a torokban

Természetesen a tünetek mögött más betegség is állhat, de ha a probléma hosszú ideje fennáll, és nem múlik, akkor mindenképpen szükséges egy teljeskörű kivizsgálás, hogy pontosan tudni lehessen, milyen betegségről van szó. 

Ez a helyzet a rekedtséggel

A rekedtség egy nagyon általános tünet a gégerák esetén. Ennek az oka az lehet, hogy a daganat megváltoztatja a hangszínt, de esetleg ezáltal rekedtséget is okozhat. Ha a tünet múlik 2-3 héten belül, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert. Az állandó köhögés szintén kisérő tünet lehet, aminek sokan nem tulajdonítanak elég figyelmet.

A fogyás pedig szinte minden rákbetegségnek kísérő tünete, és ez a gégerákkal sincsen másképp, hiszen ez azért is előfordulhat, mert a beteg a nyelési nehézség és a fájdalom miatt kevesebb ételt fogyaszt. Gyakori, hogy néhány héten belül 4-5 kilós súlyvesztés is történik.  A gégerák főbb kezelés módjai közé tartozik  a sugárterápia, a műtét, a kemoterápia és a célzott rákellenes gyógyszerek. A kezelési terv a rák stádiumától függ.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves