Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A rák egyik fontos jele így jelentkezhet a torokban, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. február 09.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség torokrák
A rák egyik fontos jele így jelentkezhet a torokban, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

Olykor az ártalmatlannak tűnő jelekért is a rák a felelős.


A test változásait soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert akár komoly probléma is okozhatja azokat. A rák az egyik legsúlyosabb betegség, ám a kezdeti tünetei alapján sokat nem feltételezik még azt sem, hogy egyáltalán betegek.

Mindez azért is aggasztó, mert a daganatos betegségek esetében fokozottan igaz, hogy a mielőbbi diagnosztizálás a kezelés sikerességét is nagyban növelheti.

Ehhez azonban az is szükséges, hogy a páciensek maguk is felismerjék, hogy milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni.

A rák meglepő tünetei

A daganatos betegségek kialakulásuk helyétől függetlenül akár a test távolabbi pontjain is kellemetlen tüneteket okozhatnak. Természetesen maga a tumor már csak méretéből adódóan is problémát okozhat, de akár közeli szervek működését is zavarhatja a növekedésével.

A torokban jelentkező gombócérzet mindenkinél előfordulhat élete során, ám fontos tudni, hogy amennyiben nem múlik el, mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. A gyomorégés is okozhatja, de akár a nyelőcsőrák tünete is lehet, így amennyiben nem enyhül ez az érzés, kivizsgálás szükséges.

Ezen kívül az alábbi tünetek is gyanúra adhatnak okot:

  • étvágytalanság
  • vér megjelenése a székletben vagy a vizeletben
  • el nem múló köhögés
  • extrém fáradtság
  • csillapíthatatlan láz
  • csomó megjelenése a nyak környékén
  • izzadás, különösen éjszaka
  • a bőrön megjelenő elváltozások
  • indokolatlan fogyás
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A fenti tüneteket számos egyéb kórállapot is okozhatja, ám a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aki ezek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, minél előbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást – csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves