Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A tüdőrák a szemeken is súlyos tüneteket okozhat

2024. február 11.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség tüdőrák
A tüdőrák a szemeken is súlyos tüneteket okozhat
© Shutterstock

Akár a test távolabbi pontjain is megjelenhetnek a tüdőrák jelei.


A daganatos betegségek közül a tüdőrák is azok közé tartozik, amelyek nem minden esetben kizárólag a tüdő környékén okoznak panaszokat.

Előfordulhat, hogy egészen váratlan szervekben is felfedezhetőek a tumor által okozott elváltozások, ám ezek felismerése sokszor egyáltalán nem egyszerű. A betegség korai diagnosztizálása a kezelés sikerességét is nagyban befolyásolhatja.

Az első jeleket maguk a páciensek veszik észre, de sok esetben veszélytelennek tartják azokat. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a szokatlan tünetekkel is minden esetben orvoshoz kell fordulni, mert ez életmentő lehet.

A tüdőrák szokatlan tünetei

A daganatos betegségek egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy áttéteket képezhetnek, ezáltal nemcsak az adott szerv kerül veszélybe, hanem a test távolabbi pontjai is, így még súlyosabb állapotot előidézve.

Ezek közé tartozik az az eset is, ha a tüdőrák átterjed a májra. Ez gyakran a bőr, és különösen a szemek sárgás elszíneződését okozhatja, de tüdőrákra ilyenkor nagyon kevesen gondolnak, pedig mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • nem múló, vagy éppen súlyosbodó köhögés
  • vér, vagy véres váladék felköhögése
  • mellkasi fájdalom, amely mély lélegzetvételkor, köhögéskor vagy nevetéskor fokozódik
  • rekedtség
  • étvágytalanság
  • indokolatlan fogyás
  • légszomj
  • visszatérő, vagy nehezen múló légúti fertőzések, például hörghurut és tüdőgyulladás
  • zihálás
tudorak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőtt kérjen orvosi segítséget, ugyanis csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves