Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünet

A tüdőrákot a beszédhang megváltozása is jelezheti

2024. május 09.

2 perc olvasás

ELLE

rák tüdőrák tünet
A tüdőrákot a beszédhang megváltozása is jelezheti
© Shutterstock

A tüdőrák jeleiről fontos beszélni. 


A tüdőrák a tüdőben növekvő rosszindulatú daganat. A betegség magyarországi előfordulása és mortalitása ugyan magas, de nem haladja meg a közép-európai országok átlagát. Azonban rendkívül fontos beszélni a kevésbé ismert tüneteiről is. 

Így változhat meg a hang

Vannak olyan tüdőrákos betegek, akiknél előfordulhat, hogy a hangjuk rekedtté válik. Ezt az okozhatja, hogy a rák nyomást gyakorol a mellkasban lévő gégeidegre. Ha ez az ideg összenyomódik, a torokban lévő egyik hangszalag megbénulhat, ami rekedt hanghoz vezethet.

Azonban fontos kiemelni, hogy ha valakinek a hangszálai nem működnek megfelelően, akkor a nyelés is nehezebben megy, és fennáll annak a veszélye, hogy az ételek és italok belélegezhetők a tüdőbe. Emellett pedig a rekedtség befolyásolhatja a mindennapi társadalmi feladatokat, és a beszéd is egyre nehezebb lehet az érintettek számára. Természetesen ezt a tünetet sok egyéb más betegség is okozhatja, de ha a probléma hosszabb ideje fennáll és nem múlik el, akkor mindenképpen érdemes orvos segítségét kérni.

Ezek a tüdőrák általános tünetei

  • Elhúzódó köhögés, amely erősödhet.
  • A köhögéssel vér is távozhat.
  • Fogyás diéta nélkül.
  • Mellkasi fájdalom.
  • Légszomj.
  • Zihálás.
  • Ismétlődő tüdőgyulladás vagy hörghurut.

Az elmúlt években egyébként a friss kutatások azt bizonyították, hogy nagyot javultak a tüdőrákosok túlélési esélyei, ám még mindig sokan nem is tudnak a betegségükről. Magyarországon 2019-ben 8447-en haltak meg tüdőrákban, ebből a boncolás során 1400 betegnél derül ki, hogy kezeletlen tüdőrákja volt, valószínűleg nem is fordult vele orvoshoz. 3200-an vastagbél-, 2170-en emlő- és 2100-an hasnyálmirigyrákban hunytak el.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves