Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

mediterrán étrend

Ez a diéta segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását

2024. május 18.

2 perc olvasás

ELLE

alzheimer-kór betegség étkezés mediterrán étrend
Ez a diéta segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását
© Shutterstock

Az Alzheimer-kór egy súlyos betegség, és rengeteg embert érint. 


A mediterrán étrendre sok szakértő esküszik. A JAMA Neurology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ez a diéta idős korban segíthet abban, hogy az elme éles maradjon, és hozzájárulhat ahhoz, hogy ne alakuljon ki az Alzheimer-kór. Sőt, a kutatások szerint akkor is segítséget nyújthat az egészséges étkezés, ha a betegség már kialakult.

Erre jutottak a kutatók

Az étrendet követő emberek magasabb pontszámot értek el a kognitív funkcionalitási teszteken, annak ellenére, hogy az agyban a halál után demenciára utaló jelek mutatkoztak – állapították meg a chicagói Rush Egyetem kutatói. A kutatók 586 olyan alanyt elemeztek, akik átlagosan 91 éves korukban haltak meg. Az adatok 1997 és 2022 közötti időszakból származnak. A résztvevők azt is elárulták, hogy volt-e valamilyen káros szenvedélyük, mint például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, és azt is elmondták, milyen gyakori a testmozgás az életükben. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy élesebb maradt az elméjük azoknak, akik a mediterrán diétát követték, és mivel az alanyok halála után a boncoláskor is végeztek vizsgálatokat, kiderült az, hogy mutatták-e az Alzheimer-kór fő jeleit. 

Ezt kell tudni róla

A mediterrán diéta a Földközi-tenger partján fekvő 21 ország hagyományos étrendjéből származik, ahol a friss zöldségek, gyümölcsök, halak, diófélék és olajbogyó bőségesen megtalálható. Növényi alapú ételek, gabonafélék és sovány szárnyasok fogyasztását foglalja magában, egészséges adag extra szűz olívaolajjal együtt. Bár nem egy adott tápanyagra vagy élelmiszercsoportra összpontosít, ehelyett a minőségre való összpontosítás és a tányér széles ételválasztékkal való megtöltésének fontosságát hangsúlyozza, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel, olívaolajjal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves