Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rák jele lehet ez az evés után jelentkező tünet

2023. július 11.

2 perc olvasás

ELLE

gyomor megelőzés rákbetegség tünetek rosszullét rák
A rák jele lehet ez az evés után jelentkező tünet
© Getty Images

A gyomorban kialakuló rák nem tartozik a leggyakoribbak közé, de éppen ezért nehezebb is észrevenni.


A rák a szervezet bármely részét megtámadhatja, a gyomorrák azonban a többi daganattípushoz viszonyítva ritkábban fordul elő, de még így is több ezer embert érint évente.

Mivel kevesebb szó esik róla, a tünetei is nehezebben ismerhetőek fel, ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy felhívják a figyelmet azokra a tünetekre, amelyekre érdemes figyelni.

A rák a gyomrot is megtámadhatja

Erre a daganattípusra is igaz, hogy amennyiben a rokonságban már előfordult, akkor nagyobb az esély arra, hogy a családtagoknál is kialakul, tehát ők a veszélyeztetettek közé tartoznak. Az eddigi tapasztalatok szerint 50 év feletti férfiaknál valamivel gyakrabban jelentkezik, de bárkit érinthet.

A szakértők kiemelték, hogy a leggyakrabban jelentkező tünet, amelynek általában nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, az étkezés után jelentkező hányás. Ezen kívül azonban több, az étkezésekhez köthető tünet is figyelmeztethet a betegségre, amelyeket sokszor más betegségek okoznak, de mindenképp indokolt a kivizsgálásuk.

A gyomorrák nehezen felismerhető tünetei:

  1. Hányás
  2. Gyomorégés vagy reflux
  3. Étkezés közben kialakuló nyelési nehézség
  4. Emésztési zavar, puffadás
  5. Túl gyorsan jelentkező jóllakottság érzés
rak-elle.hu
Forrás: Getty Images

A fentieken kívül van néhány másodlagos tünet is, amelyek utalhatnak a betegségre. Ezek közé tartozik a hirtelen fogyás, az étvágytalanság és a duzzanat vagy fájdalom a has környékén.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinél egy vagy több tünet huzamosabb ideig fennáll, forduljon szakorvoshoz, hogy fény derüljön a kiváltó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves