Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

3 rák, ami a lábfejen okoz tüneteket

2023. július 04.

2 perc olvasás

ELLE

lábfej rák rákbetegség
3 rák, ami a lábfejen okoz tüneteket
© Shutterstock

3 féle rák is okoz tüneteket a lábfejen.


Sokan úgy gondolják, hogy a rák kialakulása a lábon nem túl valószínű, mert ott nem ér olyan erősen a nap és az UV-sugárzás minket. Nos, sajnos ettől függetlenül a lábaink is hajlamosak a rákbetegségre, és még aggasztóbb, hogy sokan nem veszik észre időben a tüneteket. 

Milyen a lábfejen lévő rák?

A lábfejen lévő rákok más bőrbetegségekhez, például szemölcsökhöz és anyajegyekhez hasonlíthatnak. Egyes esetekkor még a lábkörmök alatt is megtörténhet a megbetegedés, amit gyakran a körömgombával tévesztenek össze, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha bármiféle tünetet tapasztalunk.

Három típus, amik a lábfejet érintik

  1. A rosszindulatú melanoma a rák egyik legveszélyesebb típusa, mivel a rákos sejtek gyakran befelé nőnek és láthatatlanok.
  2. A bazálsejtes karcinóma a rák egy lassabban fejlődő típusa, amely kezdetben viaszszerű rózsaszín vagy fehér dudorokként jelenhet meg, amelyeket a gyakran az emberek összetéveszthetnek a szemölcsökkel. Ahogy a daganatok nőnek, kérgessé válnak, és vérezhetnek is, de általában nem okoznak kellemetlenséget.
  3. A laphámrák árulkodó jele egy szarvszerű kiemelkedés a bőrön.

Fontos, hogy időben felismerjék a bajt

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a rákbetegségeknél, mennyire fontos, hogy időben diagnosztizálják a problémát, hogy megkezdődhessenek a kezelések. A rák jeleinek korai felismerése elengedhetetlen a hatékony kezeléshez, különösen az olyan agresszív rákos megbetegedéseknél, mint a melanoma, amelyek gyorsan átterjedhetnek a test más területeire, miután elérik a nyirokcsomókat és a keringési rendszert. Fontos, hogy aki bármilyen gyanús dolgot észlel a lábfején, azonnal vizsgáltassa ki magát. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves