Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A vastagbélrák 5 jele, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. július 10.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

rákbetegség tünetek prevenció daganatos betegség vastagbélrák
A vastagbélrák 5 jele, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Getty Images

A vastagbélrák egyre több fiatalt is érint, ezért a szakértők összegyűjtötték, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni.


A vastagbélrák az általános vélekedés szerint elsősorban az idősebb korosztálynál alakul ki. Az elmúlt időszakban azonban egyre több fiatalnál diagnosztizálják, és a szakértők szerint 2030-ra meg fog duplázódni a 40 év alattiak körében a betegség előfordulása.

Bár a kiváltó okokat számos tanulmány igyekszik feltárni, az már most biztos, hogy mint minden betegségre, erre is igaz: minél korábban derül fény a problémára, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre.

A vastagbélrák kevésbé ismert tünetei

Dr. Tiago Biachi, a Moffitt Cancer Center munkatársa elmondta, hogy a páciensek 20 százaléka még az ötvenedik életévét sem töltötte be, és ez meglehetősen aggasztó. Egy kulcsfontosságú tünetre is felhívta a figyelmet:

Ha a székletürítési szokások megváltoznak, arra mindenképp oda kell figyelni. Ha hirtelen ritkul a mosdóhasználat, akkor nem feltétlenül rákról van szó, de valami megváltozott a bélműködésben, amit ki kell vizsgálni.

A tünetek között gyakran előfordul a végbélvérzés, bár ezt akár aranyér-betegség is okozhatja, illetve a megmagyarázhatatlan fogyás és az erős hasi fájdalom is. Ezen kívül azt is fontos tudni, hogy a bélvérzés akár nagyon súlyos vérszegénységet is okozhat – erre azért lényeges odafigyelni, mert az alacsony vörösvérsejtszám esetén nem vastagbélrákra gondolnak elsőként, de ha egyéb, fenn felsorolt tünettel is társul, akkor elkerülhetetlen a kivizsgálás.

vastagbelrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

A fenti tünetek közül legalább egy az esetek 90 százalékában jelentkezik, így mindenkit arra biztatnak a szakemberek, hogy amennyiben ezek közül bármelyiket tapasztalják, mielőbb kérjenek orvosi segítséget.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves