Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Okok

A magas emberek hajlamosabbak a rákbetegségre: most kiderült, hogy miért

2023. május 12.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség magasság
 A magas emberek hajlamosabbak a rákbetegségre: most kiderült, hogy miért
© Shutterstock

A magasság és a rákbetegség összefüggése? Mindent elárulunk róla!


Korábban már kutatásokból kiderült, hogy elhízott emberek hajlamosabbak a rákbetegségre. Nos, nemrégiben kiderült, hogy a magasság is számíthat. Legálabbis 6 ráktípusnál biztosan. Minden plusz 5 cm számít ezekben az esetekben: 

- vese (10%-kal nagyobb kockázat)
- Pre- és posztmenopauzális emlőrák (9%-kal, illetve 11%-kal megnövekedett kockázat)
- Petefészek (8%-kal nagyobb kockázat)
- Hasnyálmirigy (7%-kal nagyobb kockázat)
- Kolorektális (5%-kal nagyobb kockázat)
- Prosztata (4%-kal nagyobb kockázat)

Nem lehet tenni ellene

A magasságunkkal nem lehet semmit sem tenni. Túlsúly esetén van lehetőség a diétára, de ezen nem tudunk változtatni. Azonban a magasságot befolyásolhatja az, hogy valakit az anyaméhben, hogyan táplálnak, valamint a gyermekkori és serdülőkori növekedési és fejlődési szakasza során, ezért fontos ezeket szem előtt tartani, ha gyereket nevelünk. Továbbá az olyan élemiszerek, káros anyagok is kerülendőek, amik növekedést okoznak. Fontos kiemelni, hogy nem a fej és a talp közötti távolság emeli a rák kockázatát, hanem a folyamat, ami végbe megy, miközben egyre magasabb lesz az ember. A lényeg, hogy a magas emberek testében több sejt van, ezért nagyobb a kockázat a rák kialakulására. 

Fontos tünetek

Van néhány alapvető tünet, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha rákos megbetegedésre gyanakszunk. Ilyen például a vérszegénység, a vér felköhögése, a véres széklet, a nyelési nehézségek, a melltájéki duzzanat vagy csomó és a rendszertelen menstruációs vérzés. Fontos, hogy a szűrővizsgálatok ne maradjanak el, valamint az éves általános laborról sem szabad megfeledkezni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves