Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kellemetlen tünet

A rák jele lehet a bőrviszketés, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. június 07.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség bőrviszketés
A rák jele lehet a bőrviszketés, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A ráknak több fajtája is okozhat bőrviszketést. 


A viszkető bőr akár a rák első jele is lehet. Azonban fontos kiemelni, hogy a kellemetlen tünetet sok más dolog is okozhatja, de az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen. Egy kutatás során fontos felfedezést tettek a tudósok a rákbetegség és viszketés összefüggésével kapcsolatban.

Erre jutottak 

Egy tanulmányban, amely a Johns Hopkins Egészségügyi Rendszerben csaknem 17 000 viszketést mutató beteget vizsgált, fontos dolgok derültek ki. Azok, akiknek általános viszketésük volt, majdnem hatszor nagyobb volt a rákos megbetegedések valószínűsége, mint azoknál, akiknél nem jelentkezett a kellemetlen tünet. A viszketéssel leggyakrabban összefüggésbe hozott rákos megbetegedések a következők voltak:

  • Vérrel kapcsolatos rákok (leukémiák és limfómák)
  • Bőrrák
  • Májrák
  • Epehólyagrák
  • Epeúti rák

Miért okoz a rákbetegség viszketést? 

A rák számos módon vezethet viszketéshez. A szervezetben vannak olyan idegvégződések, amelyek viszketést okoznak, hasonlóan a fájdalmat okozó fájdalomreceptorokhoz. Általában minden, ami irritálja ezeket az idegvégződéseket, viszketést okozhat. A bőr vagy a test struktúráinak nyálkahártyáját érintő rákos megbetegedések gyulladást okozhatnak, amely viszketést vált ki. Ide tartozhatnak a bőrrák különböző típusai, valamint az emlőrákok. 

A vegyszerek kibocsátása

A rákos daganatok által vagy a szervezet által a daganatra válaszul felszabaduló anyagok számos testrendszerre hatással lehetnek, és bizonyos jeleket és tüneteket, többek között viszketést okozhatnak. Amikor a tünetek ezen kémiai anyagok miatt jelentkeznek, azokat paraneoplasztikus szindrómáknak nevezzük. Ez a viszketés gyakran a lábakban a legsúlyosabb. Bizonyos esetekben az olyan rákos megbetegedések, mint a nem kissejtes tüdőrák, a limfómák, az emlőrák vagy a petefészekrák már a diagnózis felállítása előtt hetekkel vagy hónapokkal is okozhatnak viszketést A jelenlegi becslések szerint a paraneoplasztikus szindrómák a rákos betegek körülbelül 20%-ánál alakulnak ki.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves