Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jele lehet a nem múló torokfájdalom, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. június 04.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség torokfájás torokfájdalom
A rák jele lehet a nem múló torokfájdalom, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A rákot a torokfájás is jelezheti. 


Szakértők arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a tartós torokfájás a fej- és nyaki rák egyik legfontosabb jelzője lehet. A szájat, az orrot és a torkot érintő daganatok előfordulása egyre magasabb, aminek oka lehet részben a HPV, ami gyakran tünetmentes.

Ezt kell róla tudni

Dr. Jiri Kubes, a Proton Terápiás Központ rákkezelő létesítményének orvosigazgatója kiemelte, hogy néhány korai figyelmeztető jelet könnyű figyelmen kívül hagyni. Azonban a fej- és nyaki ráknál is életmentő lehet a korai diagnózis

A fej-nyaki rák az egyik leggyorsabban növekvő ráktípus a világon, és a korai diagnózis nagyban befolyásolhatja a legyőzésének esélyeit. A korai tünetek némelyike könnyen összetéveszthető más hétköznapi betegségekkel, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a testünkön bekövetkező változásokkal, és foglalkozzunk az esetleges aggodalmakkal

– kezdte a szakértő, majd hozzátette:

A két hétnél tovább tartó tartós torokfájás a fej- és nyaki rák egyik kevésbé ismert tünete. A fájó íny, a fekélyek és a fogak fájdalma, a szájban lévő fehér vagy piros foltok szintén árulkodó jelek lehetnek. Egy másik gyakori korai tünet a tartósan eldugult fül vagy a tartós fülfájás. A nyak egy részének duzzanata, vagy némi ellenállás a nyak egy részének érintésekor szintén jelezheti a problémát.

Segítséget kell kérni

Habár ezeket a tüneteket természetesen más betegség is okozhatja, az orvosok nem győzik hangsúlyozni világszerte, hogy mennyire fontos utánajárni az egészségügyi problémáknak, akkor is, ha az életminőségünket nagyban nem befolyásolja. A szakértők szerint jelenleg 90 százalékos a fej-nyaki rák túlélési aránya, ha korán diagnosztizálják. Ha későn diagnosztizálják, ez akár 40 százalékra is csökkenhet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves