Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Pancoast tumor

A rák egyik jele lehet a karfájdalom, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. június 05.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünet jel kézfájdalom
A rák egyik jele lehet a karfájdalom, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A rák egyik fájdalmas tünete a karokban jelentkezik. 


A rák egyik jele a karokban jelentkezhet, fájdalom formájában. Ennek oka a Pancoast-tumor, ami egy bizonyos helyhez kötött tüdődaganat neve. A tüdőcsúcsban helyezkedik el, és ott nagyon hamar nyomja a gerincből kijövő plexus brachialis idegeit és nagyon erős felsővégtagi és váll fájdalmat okoz.

Ezt kell tudni róla

Sok esetben a Pancoast-daganat első jele a vállban vagy a karban jelentkező éles fájdalom, amely tartós lehet, és éjszaka súlyosbodhat. A fájdalom érezhető a vállízületben, a kar belsejében vagy a kar kisujj felőli oldalán a singcsonti ideg útja mentén. Ezt a rákot más tünetek is jelezhetik, mint a zsibbadás, az izomgyengeség és a bizsergő érzés a karban vagy a kézben. Természetesen ezeket a tüneteket sok más betegség is okozhatja, de mindenképpen fontos orvos segítségét kérni, ha változást észlelünk. 

A Pancoast-tumor tünetei általában a test érintett oldalán jelentkeznek. Ezt úgy kell értelmezni, hogy például a jobb tüdőben lévő Pancoast-tumor a test jobb oldalát érintő tüneteket okozhat. A betegség lehetséges látható jele a Horner-szindróma, egy viszonylag ritka neurológiai állapot, amely az arc egyik oldalán a szemet és a környező szöveteket érinti.  

Mikor léphet fel? 

A Horner-szindróma akkor léphet fel, ha a Pancoast-tumor megzavarja a szimpatikus idegek útját, amelyek az agytörzset a szemmel és az arccal kötik össze, és a szervezet válaszreakciót ad. A Horner-szindróma tünetei, amelyek általában csak az arc egyik oldalát érintik, a következők lehetnek:

  • A felső szemhéj lecsüngése
  • Összeszűkült pupilla, ami a pupillaméret eltérését eredményezi
  • Csökkent verejtékezés az arcon 
  • Arcpír

Nem gyógyítható

A Pancoast-tumorok nem gyógyíthatók, de sok esetben jól kezelhetőek. A kezelések közé tartozik a kemoterápia, a sugárkezelés és a műtét. Ennek a rákbetegségnek a túlélési esélyei az elmúlt években már sokkal magasabbak, mint korábban, és ez a technológia fejlődésnek köszönhető. A korai stádiumban lévő, műtétileg kezelhető Pancoast-tumorban szenvedők esetében az ötéves túlélési arány körülbelül 30-50%.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves