Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rák jelei így jelentkezhetnek a bőrön

2024. február 16.

2 perc olvasás

ELLE

bor rák tünetek daganatos betegség leukémia zúzódás
A rák jelei így jelentkezhetnek a bőrön
© Shutterstock

Esetenként a rák akár a bőrön is komoly tüneteket okozhat.


Általában a rák tüneteiről azt a megállapítást teszi mindenki, hogy a daganat megjelenésének helyén jelentkeznek. Azonban ez egy téves feltételezés, ugyanis akár a test távoli pontjain is megjelenhetnek a figyelmeztető jelek.

Bizonyos daganatos betegségek, például a nyirokmirigyrák vagy a leukémia a test bármely pontján okozhatnak tüneteket, hiszen jellegükből adódóan az egész szervezetben könnyen elterjedhetnek.

A minél gyorsabb diagnosztizálás érdekében jó, ha a páciensek tisztában vannak a lehetséges tünetekkel, amelyek a leukémia esetén akár a bőrön is megjelenhetnek.

A rák jelei néha meglepő formában jelentkeznek

Előfordulhat, hogy a páciens gyakori, indokolatlan zúzódásokat tapasztal magán, esetleg bevérzéseket, amelyek az idő előrehaladtával nem halványulnak, hanem egyre sötétebbé válnak.

A kiütések, illetve a vöröses vagy lilás foltok szintén utalhatnak komoly betegségre: árulkodó lehet, ha nyomás hatására sem halványulnak el. A sápadtság pedig szintén aggasztó lehet, hiszen utalhat a vörösvérsejtek rendkívül alacsony számára.

rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezeken kívül az alábbiakra kell nagyobb figyelmet fordítani:

  • indokolatlan fogyás
  • csomók vagy duzzanatok megjelenése
  • légszomj
  • éjszakai izzadás
  • tartós, visszatérő és súlyos fertőzések
  • indokolatlan és magas láz
  • fájdalomérzet a csontokban, az ízületekben vagy a gyomorban

A fentieket sok egyéb kórállapot is előidézheti, de a szakemberek azt javasolják, hogy aki a fentiek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves