Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A rák egyik jele lehet ez a gyakori bőrelváltozás

2023. november 08.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek bőrelváltozás
A rák egyik jele lehet ez a gyakori bőrelváltozás
© Shutterstock

A rák a bőrön is jelentkezhet. 


A ráknak vannak bizonyos tünetei, amiket sokan figyelmen kívül hagynak, de nem szabadna, mert a korai diagnózis életmentő lehet. Most megmutatjuk, hogy mik azok a fontos tünetek, amik jelzik a bajt, köztük egy gyakori bőrelváltozást is. 

1. Megmagyarázhatatlan súlyvesztés

Természetesen ezeknek a tüneteknek a megjelenése nem feltételnül jelenti azt, hogy valaki rákbetegséggel küzd, de érdemes kivizsgálni, hogy mi állhat a háttérben. Ha valaki azt észleli, hogy ok nélkül fogy, és már több mint 10 kiló lement, akkor érdemes orvoshoz menni, ugyanis ritka esetekben ez lehet a rák egyik első jele. Emellé pedig társulhat az étvágytalanság is. 

2. Fáradtság

Ez nem olyan fáradtság, mint egy hosszú munkanap után. Az extrém fáradtság, amely nem javul a pihenéssel, a rák korai jele lehet. A rák a tested tápanyagait használja fel a növekedéshez és fejlődéshez, így ezek a tápanyagok már nem pótolják a szervezetedet. Ez a „tápanyaglopás” rendkívül fáradtságot okozhat. Természetesen emögött is állhat más betegség is, nem csupán a rák.

3. A láz 

A láz a megfázás és az influenza gyakori tünete lehet, és magától elmúlik. A visszatérő láz azonban a rákbetegségre is utalhat. Különösen figyelmet kell rá fordítani, ha leginkább éjszaka jelentkezik, nincsenek más fertőzésre utaló jelek, valamint éjszakai izzadást tapasztal az érintett egyén.

4. Fájdalom

A fájdalom egy másik tünet, amelyet számos egészségügyi probléma okozhat, amelyek többsége nem rák. Azonban a tartós fájdalmat nagyon is komolyan kell venni. A betegség különböző módon okozhat fájdalmat, de ha nem tudjuk, hova tenni, akkor bizony orvoshoz kell fordulni. A daganat a test különböző részeit nyomhatja, attól függően, hogy hol helyezkedik el.

5. Bőrelváltozások 

Bőrünk testünk legnagyobb szerve, és segíthet abban, hogy lássuk, mennyire vagyunk egészségesek. A sárgaság (a szemek vagy az ujjbegyek besárgulása) az egyik tünet, amely fertőzésre vagy rákra utalhat. Az anyajegyek változásai is aggodalomra adhatnak okot. Ez azonban egy olyan tünet, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Az anyajegyekre akkor kell különösen figyelni, ha aszimmetrikus, vagy szaggatott élekkel rendelkeznek, szabálytalanok a határaik, megváltoztatják a színüket, elsötétednek, valamint túl nagyra nőnek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves