Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A hasnyálmirigyrák néma tüneteit sokan ezért nem ismerik fel

2023. november 02.

3 perc olvasás

ELLE

rák prevenció daganatos betegség hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák néma tüneteit sokan ezért nem ismerik fel
© Shutterstock

A hasnyálmirigyrák első jelei nagyon nehezen fedezhetőek fel.


Nem véletlen, hogy a hasnyálmirigyrák a „néma gyilkos” néven is ismert, ugyanis sajnos a felismerhető tünetek sokszor már csak a betegség előrehaladottabb fázisában jelentkeznek.

A betegség túlélési aránya leginkább emiatt nagyon alacsony, így a szakemberek mindig felhívják a figyelmet arra, hogy az első tünetek észlelésekor azonnali kivizsgálás szükséges.

A hasnyálmirigyrák 5 leggyakoribb tünete

Mint minden daganatos betegség esetén, itt is az határozza meg a kezelések eredményességét, hogy mikor sikerül diagnosztizálni a kórt. A tünetek gyakran már csak akkor jelentkeznek, ha a rák áttéteket képzett, és ilyenkor a gyógyulási esélyek is drasztikusan csökkennek.

Éppen ezért lényeges, hogy mindenki azonnal orvoshoz forduljon, amint a legkisebb eltérést tapasztalja szervezete normális működésében. Az alábbiakra kell figyelni:

Sárgaság

A bőr és a szemfehérje besárgulása a hasnyálmirigyrák egyik leggyakoribb korai tünete. Ezt a bilirubin, vagyis a máj által termelt sárgásbarna anyag felhalmozódása okozza. A májműködés serkenti az epe termelődését, az emésztést segítő folyadék pedig bilirubint tartalmaz. Normál májműködés esetén az epe az epecsatornán keresztül a bélbe jut, és segít a zsírok lebontásában. Ha azonban az epeutak elzáródnak, a bilirubin felhalmozódik, és a bőr és a szem sárgává válik. 

Gyomorfájdalom

A hasnyálmirigyben kialakuló tumor gyorsan növekedhet, és nyomást gyakorolhat a közeli szervekre, például a gyomorra. Kezdetben talán alkalmanként elmúlik, de idővel állandósul a fájdalom, és különösen fekvő helyzetben vagy étkezéskor jelentkezhet.

Hátfájdalom

A fájdalom a gyomorból a hátba is sugározhat. Általában a hát közepén vagy közvetlenül a lapockák alatt lokalizálódik, és a vállakat is érintheti. A gyomorfájdalomhoz hasonlóan lefekvéskor vagy evés után felerősödhet a fájdalom.

hasnyalmirigyrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Hirtelen súlycsökkenés

A hasnyálmirigyrákban szenvedőknek alig, vagy egyáltalán nincs étvágya. Ennek oka az enzimek hiánya, amelyek elősegítik a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását. Ez nem kívánt fogyást okozhat, ami gyakran azt jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetben.

Hasmenés

A székletürítési szokások és a széklet változásai a hasnyálmirigyrák jelei lehetnek. A hasmenés gyakran összefüggésbe hozható a helytelen epeműködéssel, így figyelmeztető jel lehet.

Bár a fenti tüneteket egyéb kórképek is kiválthatják, a szakemberek azt tanácsolják, hogy aki a fentiek közül egyet vagy többet tapasztal, minél hamarabb vegyen részt egy teljeskörű kivizsgáláson.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves