Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

A petefészekrák egyik árulkodó jele vacsorázás után jelentkezhet

2024. március 10.

2 perc olvasás

ELLE

rák vacsora tünet petefészekrák
A petefészekrák egyik árulkodó jele vacsorázás után jelentkezhet
© Shutterstock

A petefészekrák egyik legfontosabb tünetéről érdemes beszélni. 


A néma gyilkosnak nevezett petefészekrák számos tünetét kevésbé súlyos problémaként kezelik. Stressznek és az irritábilis bél szindrómának tűnhet több olyan jel, amelyet ez a súlyos betegség produkál. A kivizsgálás azonban elengedhetetlen. 

A petefészekrák az étkezés után gyorsan jóllakott érzést okoz, mert gyakran folyadékfelhalmozódást okoz a hasban, amit ascitesnek neveznek

–  magyarázta Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Pharmacy munkatársa.

Amint a folyadék felhalmozódik, megnyomja a belső szerveket, beleértve a gyomrot is, ami azt jelenti, hogy a gyomor nem tud megnyúlni, mint általában, ha tele van étellel

– tette hozzá.

Ezt is kiemelte a szakértő

Dr. Deborah Lee azt mondta, hogy a nők egyharmadának van ascitese, amikor először diagnosztizálják petefészekrákkal. Az ascites hasüregben kóros mennyiségben felhalmozódó, különböző eredetű folyadék megnevezése. Mindkét nemben, bármely életkorban előfordulhat. Normál esetben a peritoneális térben mindössze 50-75ml folyadék található. Az ascites lehet átlátszó, tiszta, chylosus, véres. Egy 2008-as tanulmányban már erős összefüggést találtak az evés közbeni korai teltségérzettel és a petefészekrák jelenlétével.

A duzzadt gyomor vagy a puffadás érzése egy másik figyelmeztető jel, amelyre figyelni kell. Sok nő gyakran betudja ezeket a tüneteket menstruációs fájdalomnak, irritábilis bél szindrómának vagy más gyomorproblémának. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres szűrővizsgálat, valamint az is, hogy kérjünk segítséget, ha észlelünk magunkon tüneteket, amelyek aggodalomra adhatnak okot. A korai diagnózis életmentő lehet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves