Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A rák jelei az orron is megjelenhetnek

2024. március 18.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek melanóma bőrrák
A rák jelei az orron is megjelenhetnek
© Shutterstock

Bizonyos esetekben az arcon, az orron is megmutatkozhatnak a rák tünetei.


Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a rák mindig súlyos tünetekkel jelentkezik, esetleg komoly fájdalmakkal, amelyek egyértelművé teszik, hogy nagyobb probléma alakult ki.

A valóságban viszont a daganatos betegségek kezdetben akár tünetmentesek is lehetnek, vagy éppen meglepő helyeken is okozhatnak tüneteket. Az olyan ráktípusok, mint pl. a melanóma, még nehezebben diagnosztizálhatóak, hiszen a test bármely pontján kialakulhatnak.

A szakemberek nem véletlenül hangsúlyozzák a napvédelem fontosságát, ugyanis az olyan bőrfelületek, amelyek erős napsugárzásnak vannak kitéve, komoly sejtkárosodást szenvedhetnek, amely akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A rák jelei, amelyek az orron jelennek meg

Mivel az orrot nehezebb védeni, ráadásul a napfénynek is sokkal inkább ki van téve, mint például a fül, a bőrrák is könnyebben kialakulhat a test ezen pontján. A nem gyógyuló vagy visszatérő sebesedés mindenképpen kivizsgálást igényel.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • rózsaszínű duzzanat (a kitágult erek okozhatják a bőrszín elváltozását)
  • fekete vagy barna foltok, amelyet az elhalt sejtek idéznek elő
  • fényes, áttetsző csomók
  • irritáció
  • fájdalom, vagy érzékenység
  • egy korábbi anyajegy megváltozása
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves