Sokan nem is sejtik, mennyire árthat egyetlen rosszul megválasztott reggeli étel
A legtöbben úgy gondolják, hogy reggel bármit ehetnek, hiszen „üres a gyomor, úgyis gyorsan megemésztik”. A valóság azonban az, hogy ébredés után a szervezet különösen érzékeny: a gyomor savasabb, a bélrendszer még csak akkor indul be, a vércukorszint pedig könnyen kilenghet – mondják a táplálkozási szakértők. Emiatt bizonyos ételek – még ha egyébként egészségesek is – kellemetlen puffadást, savasodást, fáradékonyságot és hirtelen éhségrohamot okozhatnak.
A szeletelt kenyerek, buci, kalács és egyéb finomított pékáruk tele vannak gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Megemelik a vércukorszintet, majd hirtelen le is zuhan után – ilyenkor hirtelen rád törő fáradtságot, remegést és farkaséhséget érzel. Ráadásul puffadást is okozhatnak.
Jobb választás: teljes kiőrlésű kenyér, zab, tojás, lassú felszívódású reggeli.
A narancs, citrom, grapefruit fantasztikus vitaminforrás, de éhgyomorra túl erős savterhelést jelentenek. Az érzékenyebb gyomor azonnal tiltakozni kezd, és égő érzéssel, szúró fájdalommal, felpuffadással reagálhat.
Tipp: az egészséges citrusokat inkább étkezés után vagy napközbeni snackként fogyaszd.
Sokan a reggeli kávét tekintik az első „falatnak”, pedig ez az egyik legnagyobb hiba. A koffein fokozza a savtermelést, irritálja a gyomor falát, fokozhatja a puffadást és refluxot, és még a stresszhormon-szintedet is megemeli.
Megoldás: igyál pár korty vizet először, és legalább egy kis falat ételt vegyél magadhoz az első latte előtt.
Akár cukros üdítőről van szó, akár csak egy szódáról, a szénsav éhgyomorra extra puffadást okoz. Ha hajlamos vagy gázképződésre, a napod azonnal kellemetlenül indul.
Inkább: ha nem tudsz korán reggel enni, akkor inkább igyál egy csésze teát napindítóként.
Bár a joghurt egészséges és probiotikus, éhgyomorra szinte semmit nem ér: a gyomorsav elpusztítja a benne lévő baktériumok nagy részét, így a jótékony hatása el is veszik.
Így működik jól: étkezés után, gyümölccsel, magvakkal vagy granolával tökéletes választás.
A reggeli jéghideg smoothie vagy a forró tea sokkolja az emésztőrendszert, ami lassítja az emésztést és fokozza az irritációt.
Ideális: langyos vagy szobahőmérsékletű ételek, italok.
Ezek kíméletesek a gyomorhoz, segítik az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet – így nem csak a hasad, hanem az energiaszinted is hálás lesz érte.
Ha reggelente rendszeresen puffadással, gyomorégéssel vagy fáradtsággal küzdesz, könnyen lehet, hogy nem a mennyiség, hanem az időzítés és az étel típusa a hibás. A megfelelő reggeli nem csak a közérzetedet javítja, de hosszú távon az emésztésedet, energiaszintedet és egészségedet is támogatja.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!