30 éves kor fölött különösen javasolják ennek az ételnek a fogyasztását.
Két orvos egy igen részletes listát tett közzé azokról az élelmiszerekről, amelyek megóvhatnak a társadalmunkban egyre inkább előforduló stroke-tól.
A tudósok először a 18. században vizsgálták a bélrendszer és az agy egészsége közötti kapcsolatot, de csak a közelmúltban kezdték mélyebben vizsgálni az agy és a bélrendszer mélyen összefüggő kapcsolatát. A kutatók leginkább azt tanulmányozták, hogy a bélmikrobiom, másnéven bélflóra – ami baktériumok trillióinak ad otthont – miként befolyásolhatja az agyműködést. Arról már többször olvashattunk, hogy a gyomor-bél traktus és a központi idegrendszer között egy bonyolult ideghálózat képez hidat, amely kétirányú kommunikációra ad lehetőséget a test két fontos „szereplője” között.
A legújabb kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy egyes felnőtteknél a bélrendszer egészsége fenntartható probiotikumokkal, így tehát az agy is védelmet kap. A Food & Function című folyóiratban azt az egészen friss eredményt hozták nyilvánosságra, miszerint a emésztőrendszerben található jó bélbaktériumok számának növelése jelentősen csökkentheti a stroke hosszú távú kockázatát. A bélrendszer egészsége és a stroke kockázata közötti kapcsolat megértéséhez a sanghaji Fudan Egyetem két orvosa a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) korábban gyűjtött adataira támaszkodott. Összesen 48 677, 20 éves és annál idősebb ember demográfiai és étrendi adatait nézték át alaposan, és azt vizsgálták, mennyi bélbarát élelmiszert fogyasztottak. A következő élelmiszereket kaptak magas pontszámot a vizsgálatban.
Az is kiderült a kutatás ideje alatt, hogy a feldolgozott húsok és a finomított gabonafélék „kedvezőtlenül hatottak a bélmikrobióta számára”, ezért alacsony pontszámot jegyeztek fel melléjük. Míg a kutatók nem találtak szignifikáns összefüggést a kedvező bélmikrobióta-pontszámok és a stroke kockázata között a 20 és 29 év közötti résztvevőknél, addig a 30 éves és idősebb, jó bélrendszeri egészséggel rendelkezőknél jellemzően alacsonyabb volt a stroke előfordulása.
Az is lehet, hogy azok a személyek, akik tápanyagban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, eleve jobb helyzetben vannak a krónikus betegségek vagy súlyos egészségügyi események, például a stroke leküzdésében, egy másik tanulmány pedig azt írja, hogy a rossz bélrendszeri egészség igenis megnövelheti a stroke kockázatát. Ezt azzal magyarázzák, hogy a rossz bélrendszeri egészség hozzájárul a magas-vérnyomáshoz és vércukorszinthez, az elhízáshoz más metabolikus kockázati tényezőkhöz, ami valószínűbbé teszi, hogy az illetőnél vérrög alakulhat ki, amely elzárja az agy létfontosságú artériáit.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!