Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MENZESZ

Gondoltad volna? Ilyen hatása lehet a menstruációnak az alvásra

2024. április 29.

1 perc olvasás

ELLE

menstruáció alvás alvászavar PMS
Gondoltad volna? Ilyen hatása lehet a menstruációnak az alvásra
© Shutterstock

A pihenést rengeteg dolog befolyásolja. Gondoltad volna, hogy a menstruáció is?


Gondolkodtál már azon, miért nem alszol jól pár éjjel a hónapban? Talán a menstruációd az oka. 

7.5 órával alhat kevesebbet havonta, aki menstruál

Mostanra bebizonyosodott, hogy a mestruációs ciklus sokszor felelős az alvászavarért. A PMS és a mestruációs időszak alatt, akár 7 és fél órát is elveszíthetsz az alvásidődből, úgyhogy nem egyedi, ha ebben az időszakban a rossz közérzet mellett az alvás sem megy.

Mint kiderült, egy felmérés rámutatott, hogy a nők 69 százaléka tapasztal alvási nehézségeket a mestruációja alatt. Ez átlagosan hét és fél óra alvás veszteséget jelent a nőknél. Minden a luteális fázisban kezdődik, ekkor ugyanis a szervezetben a progeszteron és az ösztrogén szintje is nő, majd lecsökken.

Van, aki már a PMS alatt is alvászavarral küzd

Ezek az ingadozások pedig nem csupán kellemetlenek, de alvásproblémákhoz is vezetnek. Az Amerikai Egyesült Álamokban működő National Sleep Association szerint, a nők 23 százaléka tapasztal rossz alvást a mestruációt megelőző héten, és 30 százalékuk alszik érezhetően rosszabbul a ciklus során.

Azok, akik PMS-sel küzdenek, kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak álmatlanságot a menstruációs időszak alatt.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves