Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MENSTRUÁCIÓ

Döbbenetes, hány napot veszítenek évente a nők a társasági életből a menstruáció miatt

2024. április 26.

2 perc olvasás

ELLE

menstruáció menzesz szabadság
Döbbenetes, hány napot veszítenek évente a nők a társasági életből a menstruáció miatt
© Shutterstock

Gondolkodtál már azon, évente hány napodat kell átvariálni a menstruációd miatt? 


Társadalmi események, tanulás, sport, munka… a menstruáció miatt a nők évente sok fontos programot kihagynak – derül ki egy tanulmányból.

Menstruáció = kevesebb szabadidő?

A menstruációs fájdalom szörnyű következményekkel jár, nem ritka, hogy kihat a nők társadalmi életére. Hasi görcsök, puffadás... a ciklikus tünetek egyénenként változóak, többé-kevésbé erős intenzitással jelentkeznek, ám az közös ügy, hogy emiatt nem ritka, hogy változtatni kell a programon.

Az endometriózisban szenvedő nők gyakran nagyon súlyos kismedencei fájdalmat tapasztalhatnak. A premenstruációs szindrómában szenvedőknél előfordulhat a végtagok duzzanata, valamint ingerlékenység, szorongás vagy fejfájás. Éppen ezért, sokszor a menstruáció hatására lehetetlen a már megtervezett napi programot követni. 

Magyarországon csak egy-egy cég vezette be eddig a menstruációs szabadságot, és ha valaki a tünetek miatt úgy érzi, képtelen dolgozni, annak általában betegszabadsággal kell élnie. Nemcsak a szabadnapok, de a társasági élet is megsínyli a menzesz időszakát: mint kiderült, a nők évente 36 napot veszítenek a vérzésük miatt.

Sokkoló adatok

Azonban az endometriózissal küzdők esetében ez a szám akár a 60-at is elérheti, nekik nem csupán áldozatokkal jár ez az időszak, de vannak, akiknek veszélybe kerül még a munakhelyük, vagy éppen az emberi kapcsolataik is a kellemetlen tünetek miatt. 

Az Egyesült Királyságban a nők 35%-a mondott már le találkozót, 34%-uk vett már ki szabadnapot, és 28%-uk fújt le egy teljes hétvégét a menzesz miatt. Írországban pedig a diáklányok 59%-a hiányzott az iskolából, és 52%-uk a munkából a menstruáció miatt. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves