Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fact or fiction

6 tévhit a mellrákról, amiket neked sem szabad elhinned

2023. május 26.

2 perc olvasás

ELLE
betegség mellrák tévhit
 6 tévhit a mellrákról, amiket neked sem szabad elhinned
© Shutterstock

Nem minden igaz, amit a mellrákról olvasunk. 


A mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Fontos, hogy minden nő törődjön az egészségével, és rendszeresen vizsgálja meg a melleit, és ha bármilyen elváltozást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Van azonban néhány tévhit, amelyek elterjedtek az interneten és az emberek között, de nem szabad elhinni. 

1. Csak azoknak kell tartani a mellráktól, akiknek a családjában előfordult a betegség

Tény, hogy azoknál a nőknél nagyobb a kockázat, akiknek a családi történetében már többeknek volt mellrákja vagy bármely más rákos megbetegedése, de a statisztikák azt mutatják, hogy a mellrákkal diagnosztizált nők 10%-ának volt a családjában emlőrák. 

2. Nem tehetsz semmit, amivel csökkentheted a mellrák kialakulásának az esélyét

Ez így ilyen formában nem igaz! Sajnos, előfordulnak olyan esetek, hogy valaki a lehető legegészségesebb módon élt, és mégis meg kellett küzdenie a rákbetegséggel. Ennek ellenére azonban az egészséges táplálkozás, gyakori testedzés, valamint a rendszeres önvizsgálat segíthet abban, hogy elkerüljük a nagy bajt. 

3. Az izzadásgátlók és dezodorok rákot okoznak

Jelenleg nincsenek olyan kutatások, amelyek alátámasztanák, hogy lenne kapcsolat az izzadásgátlók vagy dezodorok és a mellrák között.

4. Csak a nőknél alakulhat ki mellrák

Bár rendkívül alacsony számban alakul ki mellrák férfiaknál, de gyakrabban halálos kimenetelű. Ennek az is az oka, hogy a férfiak ritkábban végeznek önvizsgálatot, és ha találnak is egy csomót a mellük körül, nem gondolják, hogy rákoselváltozás lehet, ezért sokkal később fordulnak orvoshoz, mint a nők.

5. A kávé mellrákot okoz

Ugyanaz a helyzet, mint az izzadásgátlók és a dezodorok esetében: nincsen olyan kutatás, ami alátámasztaná, hogy a kávénak szerepe van a mellrák kialakulásában, sőt készültek olyan tanulmányok, amelyekből arra következtettek, hogy a koffein csökkentheti a kockázatot.

6. A fogamzásgátlók mellrákot okoznak 

Tény, hogy az 1990-es években készültek olyan vizsgálatok, amelyekből kimutatták, hogy a fogamzásgátlót használó nőknél egy kicsit gyakoribb volt a mellrák kialakulása, de a mai készítmények már sokkal kisebb dózisban tartalmazzák azokat a hormonokat, amelyek növelték a kockázatot. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves