Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női ciklus

4 betegség, ami miatt rettenetesen fájdalmas lehet a menstruáció

2023. július 25.

3 perc olvasás

ELLE

menstruáció fájdalmas menstruáció fogamzásgátlás endometriózis
4 betegség, ami miatt rettenetesen fájdalmas lehet a menstruáció
© Getty Images

A legtöbb nő megtapasztalja élete során, hogy milyen érzés a fájdalmas menstruáció, van azonban néhány betegség és állapot, amelyek extra erős görcsöket okozhatnak.


A menstruáció és a vele járó fájdalom minden nő életében jelen van, de nem azonos mértékben. Az azonban a legtöbbekre jellemző, hogy legalább néhányszor megtapasztalják életük során, hogy a ciklusuk ezen napjain ingerlékenyebbek, haspuffadástól szenvednek, esetleg görcsöket élnek át. Ez utóbbiak mértéke egy idő után mindenkinél beáll, így ha a szokásoshoz képest extra erős fájdalmat érzel, az akár az alábbi betegségekre is utalhat.

4 betegség, ami görcsöket okoz a menstruáció alatt

Amennyiben erős fájdalmat érzel, érdemes részt venned egy alapos nőgyógyászati vizsgálaton, hogy kiderüljön, az alábbi betegségek valamelyikéről van-e szó.

Endometriózis

Sajnos ez a tünetegyüttes egyre több nőt érint, és a legtöbb esetben komoly görcsökkel jár. Egy olyan állapotról van szó, amikor a méh nyálkahártyájának szövetei nem csak a méhen belül, hanem a hasüregben több helyen, például a petevezetékeken, a hólyagon, vagy súlyosabb esetben a májon, vesén vagy egyéb távolabbi szerveken is megjelenik.

Az elviselhetetlen kismedencei fájdalom mindenképpen gyanúra adhat okot, különösen akkor, ha nem csak a menstruáció idején jelentkezik.

Adenomyosis: fájdalmas görcsök a szex alatt

Ez a betegség a méh izomzatát érinti, és folyamatos görcsöket okozhat, különösen a mozgás hatására. A legkönnyebben felismerhető jele az, ha fájdalmas a közösülés, és akár még napokkal az aktus után is fájdalmat érzel. Általában 30 év feletti nőknél alakul ki, akik már legalább egy gyermeket szültek, de egyes esetekben tinédzsereknél is megfigyelték.

Mióma

Négy nőből háromnál kialakulnak életük során miómák, amelyek mérete az egészen apró, néhány millimétertől a több centiig is terjedhet, és akár a méh formáját is torzíthatják. A mióma a menstruációt rémálommá változtathatja, hiszen nemcsak a vérzés mennyiségét, hanem a fájdalmak súlyosságát is fokozza. Azért jár erős görcsökkel, mert a méh nagyobb erővel húzódik össze, hogy a hatalmas vérrögöket kilökje magából. Pozitívum, hogy a mióma ritkán fejlődik rákos megbetegedéssé, ennek ellenére szükség van az alapos nőgyógyászati vizsgálatra.

menstruacio-elle.hu
Forrás: Getty Images

Spirál

Aki a fogamzásgátlás ezen formáját választja, annak számolnia kell azzal, hogy a felhelyezés után néhány cikluson át fájdalmas lehet a menstruációja. A spirál akár 10 éven át is megakadályozhatja a teherbeesést, ugyanakkor a réztartalmú spirál komoly görcsöket okozhat a kezdeti időszakban. Később szerencsére ez már nem jellemző, de ha nem enyhülnek a tünetek, mindenképp kérj segítséget egy szakorvostól.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves