Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női jogok

Megszületett a döntés: nem kell többé fehér ruhát viselniük a menstruáló teniszezőknek Wimbledonban

2023. július 03.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

tenisz wimbledon teniszverseny szabály menstruáció teniszező
Megszületett a döntés: nem kell többé fehér ruhát viselniük a menstruáló teniszezőknek Wimbledonban
© Getty Images

A menstruáló teniszezőknek eddig nem volt beleszólásuk abba, hogy milyen ruhát viselnek a versenyeken.


A játékosoknak 1877 óta kötelező fehér ruhát viselniük a Wimbledonban, az öltözködési szabályok pedig rendkívül szigorúak: még a törtfehér vagy a krémszín sem megengedett. A menstruáló teniszezőket ez meglehetősen rosszul érintette, hiszen kellemetlen helyzetbe kerülhettek a versenyek alatt, ami felesleges stresszforrás volt mindannyiuk életében.

Mostantól azonban a játékosok némileg eltérhetnek a hófehér árnyalattól.

A menstruáló nőknek kedvez a döntés

Egy tavaly év végén bejelentett változás értelmében a női játékosok számára megengedett, hogy sötét színű sortot viseljenek a fehér szoknya vagy nadrág alatt, feltéve, hogy az nem lóg ki a klasszikus öltözet alól.

Ez ugyan csak egy apró változtatás, de hatalmas sikerként könyvelték el a profi versenyzők, akik régóta küzdöttek a szigorú szabályok ellen, hogy érvényesíthessék a jogaikat.

Reméljük, hogy ez a szabálymódosítás segíteni fog a játékosoknak, hiszen megszűnik a szorongásuk egyik forrása, és így kizárólag a teljesítményükre koncentrálhatnak.

– mondta Sally Bolton, az All England Club vezérigazgatója.

Korábban többen is felszólaltak

Egyes játékosok nyíltan hangoztatták, hogy csak azért használnak hormonális fogamzásgátlókat, hogy elkerüljék a menstruációt a verseny alatt. Mások arról beszéltek, hogy felesleges stresszt élnek át a fehér ruhán esetlegesen átszivárgó vér miatt, ezt a szorongást pedig gyakran ki is használja az ellenfelük.

tenisz-elle.hu
Forrás: Getty Images

Néhány versenyző arról is beszélt, hogy gyakrabban járnak a mosdóba azért, hogy ellenőrizhessék a ruházatukat, valamint egyezményes jelet dolgoztak ki a háttércsapatukkal, hogy figyelmeztethessék őket, ha probléma van a ruhájukkal.

A profi játékosok közül már többen is jelezték, hogy üdvözlik a változtatást, amely jelentős könnyebbséget jelent majd a női játékosok számára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves