Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cikluszavar

A rák egyik jele lehet ez a változás a menstruációban

2023. július 26.

2 perc olvasás

ELLE

menstruáció ciklus menzesz petefészekrák cikluszavar
A rák egyik jele lehet ez a változás a menstruációban
© Getty Images

Akár petefészekrák is kialakulhat azoknál, akik ezt a problémát tapasztalják a menstruációjuk során.


Egy nő élete nagy részében rá van utalva arra, hogy megfigyelje a saját ciklusát, hiszen nagyon sok információt árulhat el a szervezet működéséről, ha a menstruáció például rendszertelenné válik vagy kimarad, esetleg más rendellenesség következik be.

A petefészekrák és a menstruációs problémák között nincs egyértelmű összefüggés, ám egy kutatás új eredményeket hozott a témában.

A menstruáció és a petefészekrák kapcsolata

A tanulmány szerint kétszer nagyobb eséllyel alakul ki petefészekrák 70 éves korukig azoknál, akiknek rendszertelen a menstruációjuk, mint azoknál, akiknek szabályos a ciklusuk. A szakértők megállapították, hogy a nők 22%-a tapasztal élete során jelentősebb változásokat a ciklusában.

Felhívták a figyelmet, hogy elsősorban azoknak érdemes egy átfogó nőgyógyászati kivizsgáláson részt venniük, akik a petefészekrák egyéb tüneteit is felfedezik magukon.

További kutatásokat igényel, hogy milyen összefüggés van a szabálytalan menstruáció és a betegség között, az viszont biztos, hogy a menzesz kimaradását több más tényező is okozhatja, amelyek a petefészekráknál lényegesen gyakoribbak.

Ezek a következők lehetnek:

  • stressz
  • túl alacsony testsúly
  • terhesség
  • a hormonális egyensúly felborulása
  • túlsúly
  • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
menstruacio-elle.hu
Forrás: Getty Images

A petefészkekben kialakuló ciszták szintén okozhatnak vérzéskimaradást, esetleg szabálytalan ciklust. Ezek gyakorlatilag folyadékkal teli hólyagok, amelyek az esetek egy részében felszívódnak, és ritkán okoznak rákos megbetegedést.

Ennek ellenére ha problémát vagy szokatlan jelenséget tapasztalsz a menstruációddal kapcsolatban, mindenképp kérj tanácsot egy nőgyógyász szakorvostól.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves