Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZÚNYOGIRTÁS

5 növény, ami távol tartja a szúnyogokat

2023. augusztus 27.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

növény szúnyog szúnyogcsípés szúnyogok szűnyogok ellen rovar
5 növény, ami távol tartja a szúnyogokat
© Shutterstock

A szúnyogokat senki sem szereti: a következő növényekkel viszont hatásosan távol lehet őket tartani úgy, hogy közben rovarölő vegyszereket sem kell a bőrödre kenned! 


Itt a szúnyogszezon, ami miatt egyre több szúnyogirtó technikát próbálunk ki! Vannak, akik a jól bevált rovarirtó szerekkel és krémekkel próbálkoznak, mások a szabad levegő alatt adnak esélyt a különböző gyertyáknak, fáklyáknak és spiráloknak. Különösen bosszantó lehet az erkéllyel, terasszal és kisebb-nagyobb udvarral, kerthelyiséggel rendelkezők számára a szúnyogok jelenléte, ahol még nehezebben lehet őket kiirtani. A szakértők most összegyűjtötték azokat a növényeket, melyek kiültetve vagy cserépládában tartva hatásosan tartják maguktól a szúnyogokat!

gyöngyMENTA

A balkonra, cserépedényekbe ültetve, néhány méteres körzetben hatásosan távol tartja magától a szúnyogokat a gyöngymenta, aminek az egyik különleges illatösszetevőjétől, a nepetalaktontól rettenetesen undorodnak a szúnyogok! A növény levelével hatásosan be lehet dörzsolni a kinti ülőfelelületeket is és akkor még kevésbé fogod érezni az erkélyeden a szúnyogok jelenlétét.

Jó, ha tudod! A gyöngymenta illatanyagai addiktív, bódult hatással vannak a macskákra, akik még a növény megszaglása után pár órával is bizonyítottan nyughatatlan, hiperaktív viselkedést tanúsítanak. Ez a szúnyogirtó növény tehát nem a legjobb választás, ha cicáid is vannak otthon!

menta

A gyöngymentához hasonlóan a menta is hatásosan távol tartja magától a szúnyogokat, ezért érdemes a fűszernövények közé, a balkonládádba ültetni egy-egy hajtással. Ha nincsen erkélyed, a borsmenta olajat is ki lehet próbálni a bőrre kenve szúnyogriasztó gyanánt, persze nem töményen, hanem egy kis vízzel higítva – így nem lesz irritált tőle a bőröd!

levendula

Az egyik legismertebb szúnyogirtó növény a levendula, ami a szúnyogokra teljesen ellentétes hatással van, mint az emberekre. A nyugtató, kellemes illatáról ismert levendula elképesztően irritálja a szúnyogokat, szabályosan megbolydulnak tőle, ezért ha egyszer megérzik a szagát az erkélyeden, udvarodon, valószínűleg soha többet nem fognak oda visszatérni! 

bazsalikom

Ha már valaha is volt bazsalikomod, nagy valószínúséggel tudod, hogy ennek a fűszernövénynek az illata mennyire képes betölteni a teret: azonban míg számunkra ez a legtöbbször kellemes, úgy a bazsalikom illata kifejezetten taszító a szúnyogok számára. Ez azért van, mert a bazsalikom illatanyag-összetevői rátapadnak a szúnyogok csápjaira, akiknek ezáltal végleg megbénul az érzékelésük. 

CITRONELLA

A citronella megjelenése a póréhagymához hasonlít és főleg a szabad földben gyökerezik - tehát nem balkonládákba való. Az összeállításban viszont nagyon is helye van, mert a citronella illata olyan erős, hogy elnyomja azokat a többi illatanyagokat (szén-dioxid éslaktósav), melyek alapján a szúnyogok a legkönnyebben azonosítják be és találják meg az „áldozataikat”. Ültetése tehát mindenképpen javasolt azoknak, akiknek van egy kis udvaruk, kerthelyiségük – annál is inkább, hiszen évelő növényről van szó! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves