Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges otthon

3 növény, ami sokkal frissebbé teszi a levegőt a lakásban

2023. május 23.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

szobanövények szobanövények gondozása növény lakás zöld otthon
3 növény, ami sokkal frissebbé teszi a levegőt a lakásban
© Forrás: Henri-Alain SEGALEN / Gamma-Rapho / Getty Images

Szűrik a levegőt és javítják a beltéri klímát: a levegőtisztító növények igazán szépek, miközben zöldebbé és egészségesebbé varázsolják az otthonunkat. Elmagyarázzuk, hogy mely szobanövények a legalkalmasabbak erre a célra.


A zöld növények már régen beköltöztek az otthonunkba, üde színfoltjai bármely lakásnak. De nemcsak a hangulatunk lehet jobb tőlük, hanem az egészségünk is: néhány fajtájuk a levegőtisztító növények közé tartozik, ugyanis képesek kiszűrni a káros anyagokat a levegőből.

Ezen kívül segítenek a megfelelő oxigén- és páraszint fenntartásában, ami bútorainknak és a falaknak is jót tesz, ugyanis megakadályozzák a penész kialakulását.

fern
Forrás: Henri-Alain SEGALEN / Gamma-Rapho / Getty Images

Ezek a legjobb levegőtisztító növények

A beltéri klímára gyakorolt ​​pozitív hatása mellett a legtöbb levegőtisztító növényt különösen könnyű gondozni. Ez sokat segíthet azoknak, akik nem töltenek otthon túl sok időt, és gyakran megfeledkeznek a locsolásról.

Páfrány

A beltéri páfrányok különösen szép levegőszűrő növények, amelyek a magas páratartalmú helyiségekben érzik magukat a legjobban. Nem igényelnek sok napfényt, a félárnyékban hoznak hajtásokat, ezért a fürdőszoba igazán alkalmas hely számukra. Szeretik a sok vizet, és akár még egy frissítő zuhanynak is örülnek.

Csíkos zebralevél

Ez a növény kiszűri a levegőből például a benzolt, az ammóniát és a triklór-etilént is. Békeliliomként is ismert, karcsú leveleivel és fehér virágaival kifejezetten szép növény. Azonban fontos tudni, hogy levelei mérgezőek, ezért ha tartasz valamilyen házi kedvencet, akkor ez a növény nem igazán alkalmas a háztartásodba.

aloe-vera
Forrás: BSIP / Universal Images Group / Getty Images

Aloe Vera

Az aloe vera igazi csoda a levegőtisztító növények között: nemcsak hatékonyan szűri ki a formaldehidet és a benzolt a levegőből, de a leveleiből kinyerhető hűsítő zselével elősegíti sebeink gyógyulását is. Az aloe vera különösen alkalmas növény a hálószobába, mert éjszaka is képes oxigént termelni. A szárazabb környezetet is jól tűri, de azért őt se felejtsd el meglocsolni. A legjobb helye a lakás egy meleg és világos pontján van.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves