Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Home & Plants

A szobanövények segítenek a rákmegelőzésben - ezeket tartsd a lakásban

2023. május 30.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

szobanövény növények rákbetegség otthon prevenció zöld otthon
A szobanövények segítenek a rákmegelőzésben - ezeket tartsd a lakásban
© Forrás: Shutterstock

Egy új tanulmány szerint a lakásban tartott szobanövények kiszűrik a betegségeket okozó vegyszereket a levegőből.


Egy friss tanulmány szerint a rákmegelőzés egyik fontos pillére lehet, ha minél több lakásban terjednek el a szobanövények.

Ausztrál tudósok megállapították, hogy a szobanövények képesek eltávolítani a rákkeltő vegyületeket a beltéri levegőből, köztük azokat a szennyező anyagokat is, amelyek rákot okozhatnak.

Először vizsgálták a növényeket a rákmegelőzés szempontjából

A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) kutatói most először tesztelték a növények azon képességét, hogy hogyan tisztítják meg a levegőt például a benzingőztől, amely a legfőbb forrása a lakásokban és irodákban tapasztalható káros vegyületeknek.

A vizsgált növények mindössze nyolc óra alatt sikeresen eltávolították a levegőből a legkárosabb füsttípusok 97 százalékát.

szobanoveny
Forrás: DeAgostini / Getty Images

Ez annak fényében még fontosabb eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a háztartások légszennyezettsége 3,2 millió korai halálesetet okozott világszerte 2020-ban.

Mit okozhat a szennyezett levegő?

A benzingőz belélegzése tüdőirritációt, fejfájást és hányingert okozhat. Hosszabb távon összefüggésbe hozható a rák, az asztma és más krónikus betegségek kialakulásával, így a várható élettartam csökkenésével is. Bár nem bizonyított, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy ezeknek a vegyszereknek a beltéri levegőből való eltávolítása csökkentheti a rák kockázatát. 

A kutatók szerint sok munkahely és otthon forgalmas út mellett helyezkedik el, ennek eredményeként az emberek mindennap ki vannak téve a benzinnel kapcsolatos vegyszereknek, amely nagy kockázatot jelent.

Hogyan végezték el a vizsgálatot?

A tanulmányhoz kilenc zöldfalat hoztak létre, amelyeket különböző típusú növényekkel ültettek be, majd egyesével, hermetikusan kamrába zárták őket, és kőolajszármazékokkal teli gőzt fújtak rájuk.

Minden kamrát óránként teszteltek, hogy megmérjék, mennyi mérgező gőzt távolítottak el a levegőből a szobanövények. Megállapították, hogy a legtöbb káros gőzt nyolc órán belül eltávolították, de a vegyi anyagok szintje ezt követően is tovább csökkent.

A tanulmány szerint a benzinnel kapcsolatos vegyszereken kívül a növények képesek a leghatékonyabban eltávolítani a tüdőgyulladást okozó vegyületeket, az alkánokat, amelyek 97,9 százaléka eltűnt.

szobanovenyek
Forrás: Shutterstock

A tanulmányt vezető Fraser Torpy professzor elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy a növényeket a benzinnel kapcsolatos vegyületek eltávolítására való képességük szempontjából tesztelték, ám az eredmények „elképesztőek”. 

A növények nemcsak a legtöbb szennyező anyagot képesek eltávolítani a levegőből néhány óra alatt, hanem abban is rendkívül hatékonyak, hogy a benzinből származó káros anyagokat kiszűrjék a beltéri levegőből.

A kutatók elmondták, hogy nagyszerű hírnek találják, hogy a lakosság könnyedén, néhány növény elhelyezésével is rengeteget tehet azért, hogy megőrizze az egészségét.

A vizsgálathoz használt növényfajták az ördögborostyán (Scindapsus Aureus), a póknövény (Chlorophytum) és a nyílhegy (Syngonium) voltak, ezeket érdemes beszerezni minden lakásba és irodába.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves