Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új kutatási eredmény

Friss tanulmány: ezek az illatok vonzzák legjobban a szúnyogokat

2023. május 31.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

tusfürdő nyár tavaszi illatok nyaralás szúnyog szúnyogcsípés
Friss tanulmány: ezek az illatok vonzzák legjobban a szúnyogokat
© Forrás: Smith Collection / Gado / Getty Images

Az egyre melegebb idővel a szúnyogok is megjelennek, és bizonyos illatok kifejezetten a közelünkbe csalhatják őket.


A szúnyogok igazán zavaróak a legtöbb ember számára, még akkor is, ha nem minden fajtájuk vérszívó. Egyesek rengeteg piros és viszkető folttól szenvednek a csípések nyomán, míg másokat elkerülnek a szúnyogok. A kutatókat eddig is foglalkoztatta, hogy mitől függ, mi vonzza vagy épp taszítja őket, egy új tanulmány azonban azt is képes volt feltárni, hogy mi ennek az oka.

szúnyog
Forrás: DeAgostini / Getty Images

A szúnyogok szaglása kiváló

A Virginia Polytechnic Institute és az USA-beli Állami Egyetem tanulmánya nem adhat adott mindenre kiterjedő választ, de azt már sikerült megállapítaniuk a kutatóknak, hogy bizonyos illatanyagok kifejezetten vonzzák a vérszívókat, míg másokat messzire elkerülnek.

Ehhez kapcsolódóan számos mosószert és tusfürdőt vizsgáltak meg. Tesztalanyaik között 24 és 33 év közötti férfiak és nők voltak, akiken az adott termékeket kipróbálták. Egy óra elteltével egy nejlonfólia segítségével illatmintát vettek az alanyokról, majd a fóliákat nőstényszúnyogokkal zárták össze.

Az eredmények szerint a testszaggal keveredve az adott termék összetevőitől függően bizonyos illatokat vonzónak találtak a szúnyogok, másokat pedig igyekeztek elkerülni. A szúnyogók számára legvonzóbb illatok az alábbiakat tartalmazták: lilial, allil-heptanoátok és alfa-izometil-iononok. Ugyanakkor a benzil benzoátot és a gamma nonalaktonokat tartalmazó illatokat elkerülték.

szúnyog
Forrás: Smith Collection / Gado / Getty Images

Továbbra sem világos, mi a megfelelő kombináció

Az összetevők alapján könnyedén megkereshetjük, mely tusfürdők használatát érdemes kerülni nyáron. Azonban fontos tudni, hogy a szúnyogokat nem csak önmagukban ezek az illatok csalogatják, hanem az emberek illata is, amely számos tényezőtől függ: befolyásolja a kor, a nem, a táplálkozás, egy esetleges terhesség, és ez csak néhány példa, amely hatással van a verejték szagára.

Ugyanakkor az eddigi eredmények fényében további kutatások indultak, hogy minél pontosabb képet kapjunk a szúnyogok viselkedéséről.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves