Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gyomorproblémák

A májrák legfontosabb jele, amit sosem szabad félvállról venni

2023. augusztus 12.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek májrák
A májrák legfontosabb jele, amit sosem szabad félvállról venni
© Shutterstock

A májrák a gyomorban jelez. 


A májrák halálozási aránya túl magas, ezért fontos, hogy a tüneteket ne hagyjuk figyelmen kívül, hiszen a legtöbb esély a gyógyulásra akkor van, ha időben diagnosztizálják a betegséget. Egy legújabb brit kutatás szerint a betegség túlélési aránya csupán 13%.

Sok tünet észrevétlen marad

A májrák számos tünete észrevétlen marad. A fáradtság és a rossz közérzet számos betegség oka lehet, ezért sokan nem gondolnak a legrosszabra. Továbbá olyan jelek lehetnek, mint a megmagyarázhatatlan fogyás, valamint a szem fehérje vagy a bőr sárgássá válik, ám ez nem minden bőrtípuson nyilvánvaló. A bőrviszketés, sötétebb vizelet és az elszineződött széklet szintén fontos tünetek. 

A gyomor is jelez

Nem szabad egyébként elmenni amellett, hogy a májrák a gyomorban is komoly  tüneteket okozhat. Fontos kiemelni, hogy megjelenhet egy csomó a has jobb oldalán, és meg is duzzadhat a gyomor, ami nem az étkezéssel függ össze. A súlyosbodó tünetek már fájdalmat okozhatnak a gyomor jobb oldalán és a jobb vállban is, de gyakori a teltségérzet étkezés közben annak ellenére, hogy nem ettünk sokat. Ilyen esetekben érdemes a háziorvoshoz fordulni, ugyanis a gyomor megtapogatásával ő is észreveheti, ha valami nem stimmel, és természetesen továbbküldhet a megfelelő helyre további vizsgálatokra.

Így lehet csökkenteni a májrák kialakulásának az esélyét

  • Az alkoholfogyasztást csökkenteni kell
  • A dohányzás mellőzése szintén rendkívül fontos
  • A túlsúlyos embereknél is nagyobb a kockázat
  • A káros vegyi anyagok ellen pedig fontos védekezni a megfelelő ruházattal, maszkkal és kesztyűkkel.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves