A folyadékfogyasztási szokások nagyban befolyásolják, kinél alakul ki májrák.
A Harvard Egyetem kutatói 100 ezer, 20 év feletti nőt figyeltek meg, hogy választ kapjanak arra, milyen hatást gyakorolnak a szervezetre a folyadékfogyasztási szokások, illetve elősegítik-e a májrák kialakulását.
Tanulmányuk szerint azoknál a nőknél, akik naponta akár csak egyetlen cukros üdítőt is elfogyasztottak, drasztikusan megnőtt a májrák valószínűsége.
Megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik naponta több, cukrot tartalmazó italt is elfogyasztottak, 85 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak májrákot, mint azoknál, akik hetente csak egy üdítőt ittak meg.
Ugyanakkor nem figyeltek meg összefüggést a májrák és a mesterséges édesítőszert tartalmazó italok fogyasztása között – annak ellenére sem, hogy a WHO nemrégiben a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot, amelyet szinte minden cukormentes termék tartalmaz.
Dr. Pauline Emmett, a Bristoli Egyetem tudományos főmunkatársa így kommentálta a vizsgálatot:
Bár ez a tanulmány megfigyeléseken alapul, így nem tud ok-okozati összefüggést feltárni, de számos bizonyítékból tudjuk, hogy érdemes kétszer is meggondolni, hogy minden nap a cukros italokat választjuk-e, vagy inkább vizet iszunk.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű cukrot tartalmazó italoknak gyakran magas a kalóriatartalma, ami elhízáshoz vezethet, amely önmagában is a májrák és az egyéb daganatos betegségek kockázatát növeli. Ezen kívül a cukorfogyasztás inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet, ami növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!