Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nemi betegség

A HPV kevésbé ismert tünetei - akár rákhoz is vezethetnek

2023. augusztus 10.

2 perc olvasás

ELLE

rák szex daganatos betegség nemi betegség HPV rákbetegségek
A HPV kevésbé ismert tünetei - akár rákhoz is vezethetnek
© Getty Images

A HPV minden évben rengeteg nőt érint életkortól függetlenül – pedig akár rákot is okozhat.


A humán papillomavírus, más néven HPV egy egész víruscsoportot jelöl. A legtöbb fajtája nem okoz problémát, néhány típusa azonban szemölcsöket, a nemi szervekben elváltozásokat, illetve akár rákot is okozhatnak.

A HPV sokszor egyáltalán nem okoz tüneteket, éppen ezért nagyon nehéz megállítani a fertőzést, hiszen a vírushordozók nincsenek is tudatában annak, hogy átadhatják a fertőzést másnak.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a vírushordozó akár úgyis átadhatja a vírust a partnerének, hogy nála ugyan nem jelentkeznek majd a tünetek, de a fertőzést képes lesz továbbadni egy harmadik félnek. A szakemberek többek között ezért hívják fel a figyelmet a megfelelő védekezés fontosságára.

A HPV észrevétlenül fertőz meg bárkit

A HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, ám nem feltétlenül szükséges hozzá közösülés: akár orális, akár anális úton is képes fertőzni, sőt a közösen használt eszközökkel is terjedhet.

Maga a fertőzés 2 éven belül ürül a szervezetből, így akinél nem okoz tüneteket, azt semmilyen módon nem akadályozza a mindennapi életvitelében, ugyanakkor partnerét veszélyeztetheti. Fontos tisztában lenni a tünetekkel, hogy minél hamarabb felismerje a páciens a problémát, ugyanis így van a legnagyobb esély arra, hogy nem adja majd tovább másnak.

Bár az emberek jelentős hányada élete során fertőződik a HPV-vel, mivel többnyire nem okoz tüneteket, nem is tudnak a kórokozóról. Akiknél még jelentkezik tünet, azoknál a legjellemzőbb a szemölcsök kialakulása a nemi szerveken. Ezek gyakran viszketnek, égő érzést váltanak ki, és nehezíti a helyzetet, hogy a kezelés ideje alatt kerülni kell mindenfajta szexuális tevékenységet.

HPV-elle.hu
Forrás: Getty Images

A kevésbé ismert mellékhatások közé tartozik, hogy a HPV kóros elváltozásokat idézhet elő a sejtekben, amely a következő ráktípusokhoz vezethet:

  • méhnyakrák
  • végbélrák
  • péniszrák
  • szeméremtestrák
  • hüvelyrák
  • bizonyos típusú fej- és nyakrák

A fentiekre csak akkor derülhet fény, ha az aktív szexuális életet élők rendszeresen részt vesznek szűrővizsgálatokon, különösen akkor, ha gyakran váltogatják a szexuális partnereiket, ugyanis így még nagyobb az esély a megfertőződésre.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves