Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A mellrák egyik jele lehet ez a szokatlan tünet

2023. augusztus 11.

2 perc olvasás

ELLE

betegség mellrák rákbetegség
 A mellrák egyik jele lehet ez a szokatlan tünet
© Shutterstock

A mellráknak vannak nem túl egyértelmű jelei is. 


A mellrák felismerésében nagyon gyakori a rendszeres önvizsgálat, ám vannak bizonyos tünetek, amelyeket nem olyan egyszerű felismerni. Köztudott, hogy általában a csomók segítenek felismerni, ha baj van, ám nem mindenkinél jelentkezik tünetként, de más dolgok igen. Mutatjuk, mire kell nagyon odafigyelni. 

Furcsa ráncok a mellen

A mellráncosodás egy bemélyedésből áll, amely akkor jelenik meg, amikor a kart felemeljük, azonban visszahúzodik, ha a kart leengedjük. Ehhez a vizsgálathoz a tükör elé kell állni, hogy jól láthassuk, de nem szabad kihagyni az önvizsgálatból, ugyanis életet menthet. Fontos azonban kiemelni, hogy nem biztos, hogy mellrákról van szó, akkor sem, ha valaki ezeket a ráncokat felismeri magán, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Ezekre a tünetekre is érdemes figyelni 

Mellbimbó váladékozás: ha tiszta váladékozás vagy vér jön ki a mellbimbóból, akkor mindenképpen ki kell vizsgáltatni, ugyanis a mellrák jele is lehet, ám ez a tünet ritkán előforduló.

A mell duzzanata, vörössége vagy sötétedése: ez a nem gyakori mellrák tünet gyorsan kialakul, aminek következtében a mell megduzzad és begyullad. Sokan összetévesztik egy bőrfertőzéssel, ami miatt kezeletlen marad.

Változások a mell méretében: a mell méretének változása természetes lehet, de kevesen tudják, hogy a mellrák egyik korai tünete is. 

Viszkető, hámló vagy kiütés a mellbimbón: a viszkető mellbimbónak számos oka lehet, például ekcéma. Ez azonban egy újabb jele lehet a mellráknak, azonban nem túl gyakori, de érdemes figyelni rá. 

Mellfájdalom a menopauza után: Ez azokat a nőket érinti, akik átestek a menopauzán, ám csak az érintettek 2-7 százaléka tapasztalja ezt a tünetet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves