Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a tünet a gyomorban a májrák jele is lehet

2023. június 30.

3 perc olvasás

ELLE

betegség rákbetegség tünetek májrák
 Ez a  tünet a gyomorban a májrák jele is lehet
© Shutterstock

A májrák egy nagyon alattomos betegség. 


Sokaknál nagyon későn jelentkeznek a nyilvánvaló tünetek, amikor a rákbetegséggel szembesülnek. A májráknak azonban van egy fontos tünete a gyomorban, amit sokan nem vesznek komolyan, pedig kulcsfontosságú lehet a gyógyulás szempontjából, hiszen mihamarabb sor kerül a diagnosztizálásra, annál több az esély arra, hogy a beteg felépül. 

A májrákról fontos tudni

A májrák esetében általában sokszor nincsenek nyilvánvaló tünetek. Olyan figyelmeztető jelek jelentkeznek, mint a fáradtság, étvágytalanság és rossz közérzet, de ezeknél a beteg nem gondol a legrosszabbra, sőt az orvosok sem, épp ezért nehéz felállítani a diagnózist. 

A gyomor jelez

Van azonban egy fontos tünet a gyomorban, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: mivel a máj a has jobb oldalán található, amikor a rákos sejtek elkezdenek szaporodni, a szerv nyomást gyakorolhat a gyomorra. Tehát valójában a májrák legszembetűnöbb tünetét a gyomorban érezzük meg. A beteg egy csomót észlelhet a has jobb oldalán, amelyet a májduzzanat okoz. Szintén hozzátársulhat a megduzzadt has és az étvágytalanság.

A jobb vállra is figyelni kell

Egy másik, látszólag független tünet a duzzanat a jobb vállban. Ez azután történik meg, ha a máj megnő a növekvő rák miatt, és duzzanatot okoz a has jobb oldalán. Ezáltal megnő a nyomás a májban, aminek következtében a vér az erekben visszafelé kezd el áramolni, tehát a folyadékot a vénákból a hasba kényszeríti. 

A másik fontos tünet 

A májproblémák egyik jól ismert tünete a sárgaság, amikor a bőr és a szeme sárga árnyalatot kap, mivel a máj nem képes feldolgozni a bilirubin nevű sárga anyagot. Azonban nem mindenki, akinél májrák alakul ki látja azonnal ezt a szembetűnő tünetet. 

A kezelési lehetőségek

A Házipatika jól leírja a kezelési lehetőségeket májrák esetén. Ha egy kis daganatról van szó, illetve ha a rák csak egy májlebenyre korlátozódik, műtétileg lehet eltávolítani, ekkor még van esély a gyógyulásra, ugyanis a májszövet jól regenerálódik. Cirrotikus (cirrosis=májzsugor) májban sajnos már kisebb az esély erre. Ritka esetekben a májátültetés lehet a megoldás, ez azonban inkább kísérleti stádiumban lévő, mint szokásos beavatkozás. A nem műthető májrák esetén a máj gazdag érellátottsága lehetővé teszi a kemoterápiás szereknek közvetlenül a májerekbe történő befecskendezését, ami erősíti a helyi hatást, és csökkenti a más szervekre ható, nem kívánatos mellékhatásokat. A sugár- és termoterápia is opció lehet, de a rossz hír, hogy ezek elsősorban csupán palliatív, fájdalomcsillapító hatásúak elsősorban.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves