Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FOGYÓKÚRA

Kék-zóna diéta: a kutatások szerint ezzel 100 évig is élhetünk

2022. szeptember 11.

3 perc olvasás

Kovács Gréta
diéta egészséges életmód fogyókúra egészséges étkezés kék-zóna diéta dan buettner
Kék-zóna diéta: a kutatások szerint ezzel 100 évig is élhetünk
© Shutterstock

Hallottál már valaha a kék-zóna diétáról? Ha még nem, akkor épp itt az ideje kipróbálnod!


A tudósok már évszázadok óta próbálnak rájönni az örök élet titkára: és habár a fiatalság forrásának vizét még nem találták meg, annyi biztos, hogy léteznek olyan országok, ahol az emberek jelentősen tovább élnek. Ezek a nemzetek nem tömik tele magukat gyorskajákkal és a kiegyensúlyozott, harmonikus életre is figyelnek, de még egy közös van bennük: az, hogy ugyanúgy étkeznek és a kék-zóna diétát követik!

A kék-zóna diéta követői akár 100 évig is élnek

Dan Buettner díjnyertes újságíró és oknyomozó riporter A hosszú élet titkai - 100 recept, hogy 100 évig élj című könyvében felfedte, hogy rátalált a világ öt olyan területére (nevezetesen a Kék-zónára), ahol  az emberek a leghosszabb és legegészségesebb életet élik.

Ezek a régiók a görögországi Ikaria szigetét, a japán Okinawát, az olaszországi Szardíniát, a kaliforniai Loma Linda városát és a Costa Rica-i Nicoya-félszigetet jelölik. Az író szerint az ezeken területeken elkészített különleges ételek és táplálékforrások az egészséges életmóddal karöltve jelentősen növelik a várható élettartamot, amik megközelítik a 100 évet.

De miből is áll a kék-zóna diéta?

Többségében hús nélküli ételekből, babfélékből, sok zöldségből, teljes kiőrlésű, értékes gabonaforrásokból és olajos magvakból, melyek nemcsak táplálóak, de rengeteg ásványi anyag és vitamin is található bennük.

A kék-zóna diéta legtöbbet használt ételei a következők

  • hüvelyesek, babfélék (pl. fehérbab, mungóbab, vöröslencse, csicseriborsó, kidney bab)

  • zöld színű zöldségek (pl. saláta, spárga, spenót, paprika, káposzta, uborka)

  • teljes kiőrlésű gabonák, valamint rizs, árpa és rozsfélék

  • olajos magvak (pl. dió, mandula, mogyoró)

Csak egy pillantást kell vetni a fenti tápláléklistára és egyből megállapítható, hogy a kék-zóna diéta követői rendkívül egészséges módon táplálkoznak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak ezeket az ételeket eszik, de valóban annyi alkalommal fogyasztják azokat, amilyen gyakran csak lehet, lehetőleg naponta.

A kék-zóna diéta követői persze a cukrozott üdítőket és a szénsavas italokat is próbálják kerülni, ahogyan a feldolgozott és cukrozott ételeket, valamint a sok zsírt és szénhidrátot tartalmazó étkeket is. A szakértők szerint ez egy rendkívül jól működő diéta, ami tényleg képes meghosszabbítani az életkort: állításuk szerint ha például minden egyes nap ennénk egy marék babot, felteehtőleg 4 évvel tovább örvendenénk jó egészségnek! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves