Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rosszullét

Ezért súlyosbíthatja a kánikula a migrént

2024. július 10.

2 perc olvasás

ELLE

kánikula migrén migrénes fejfájás
Ezért súlyosbíthatja a kánikula a migrént
© Shutterstock

A kánikulában még rosszabb lehet a migrén.


A kánikula elviselése nem könnyű feladat nyáron, ám még rosszabb azoknak, akik migrénnel küzdenek. A rossz hír azonban, hogy a nagyon meleg időjárás kiválthatja a migrénes rohamokat. Mégis, a tanulmányok eredményei vegyesek azzal kapcsolatban, hogy az időjárás mennyire befolyásolja ezt a fájdalmat.

Erre jutottak egy friss kutatás során

Sok migrénnel élő ember gondolja úgy, hogy a hőség kiváltó ok lehet. Az erős napsütés, a magas páratartalom, a légnyomás és a perzselő nyári hőmérséklet is hatással lehetnek az állapotunkra. Egy 2024-ben közzétett tanulmány szerint, bár az emberek 62-97 százaléka szerint az időjárásnak is szerepe van a migrénes fejfájásuk megjelenésében, az erre vonatkozó bizonyítékok még mindig hiányoznak. A kutatók jelezték, hogy sok egyéni eltérés van abban, hogy az időjárás hogyan befolyásolja a migrénes mintákat.

A tanulmány szerzői azt tanácsolták, hogy azok a migrénes betegek, akiket negatívan befolyásol az időjárás, kezeljék a jobban kontrollálható kiváltó okokat - például az étrendet, az alvást, a stresszt és a kiszáradást -, hogy a migrénküszöbük elég magas maradjon ahhoz, hogy például a kánikula kisebb valószínűséggel váltson ki rohamot.

Ebben egyetértenek

Egy dologban a tudósok egyetértenek, hogy a hőség okozta migrénes rohamokat maga a hőmérséklet-emelkedés okozza. Az is bizonyított tény, hogy a légnyomásváltozás migrén kiváltó oka lehet. Dr. Fred Cohen, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai orvosi és neurológiai tanszékének adjunktusa így nyilatkozott: 

Az időjárás változásai a leggyakoribb kiváltó okok közé tartoznak, amelyekről a migrénben szenvedők beszámolnak. Az egyik elmélet szerint a légköri változások hatással vannak a fülben lévő barometrikus nyomás receptorokra, ami olyan jelekhez vezet, amelyek migrénes rohamokat válthatnak ki

– magyarázta a szakértő. 

Azt tudjuk, hogy a forró időjárás és a hőhullámok kiválthatnak migrént, ami aggodalomra ad okot, hogy a hőmérséklet emelkedése gyakoribb és fájdalmasabb rohamokhoz vezethet

– tette hozzá. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves