Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MIGRÉN

5 meglepő dolog, ami bizonyítottan segít a migrénes fejfájáson

2023. február 12.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

fejfájás gyógyítás fájdalom botox migrén akupunktúra
5 meglepő dolog, ami bizonyítottan segít a migrénes fejfájáson
© Shutterstock

Akinek már volt migrénje, az tudja, mennyire bénító és szörnyen zsibbasztó hatású ez a görcsös fejfájás – azonban lehet rajta enhyíteni! Most szakértők segítségével gyűjtöttük össze pár olyan dolgot, ami bizonyítottan segít a migrénes fejfájáson! 


A migrénes típusú fejfájásban a népesség 10%-a szenved – a tudomány mai állása szerint még sincsen rá olyan megoldás, ami végleges gyógyír lehetne erre a görcsös és zsibbasztó, már-már bénító hatású fejfájásra, ami mellé hányinger, fényérzékenység, mozgászavar és szédülékenység is jelentkezhet. Vannak azonban olyan orvosilag is jóváhagyott módszerek, amik bizonyítottan csökkentik a migrénes fejfájás mértékét, következzenek most ezek a tippek! 

1. kávé

Nemhiába raknak némely fájdalomcsillapító gyógyszerekbe koffeint: a koffeintartalmú kávé a kutatások szerint ugyanis 40%-kal is enyhítheti a migrén mértékét – igaz, csak addig, amíg pár órán át tart a hatása. Ez azért lehetséges, mert a koffein vegyület egy élénkítő hatású, pszichoaktív anyag, ami egyből az agy körüli vérerekre kezd hatni. 

Rossz hír, hogy rendszeres kávéfogyasztóknál nem válik be ez a módszer, mert a szervezet hozzászokott a koffeinhez. Ez a trükk csak azoknál lehet hatásos, akik a mindennapokban nem, csak heti egyszer-egyszer fogyasztanak koffeintartalmú készítményt.

2. Botox injekciók

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2010-ben hagyta jóvá a botox injekciók alkalmazását migrénes típusú fejfájásokra: azokon, akiken egyszerre több migrénes tünet jelentkezik, vagy havi legalább egy hetet szenvednek migrénben, bizonyítottan segít ez a módszer. A hivatalos adatok szerint a migrénes típusú fejfájást (és az azzal járó tünetegyüttest) akár 50%-kal is csökkentheti a botox, amenyibben a fej és a nyak bizonyos idegrostjaiba kerülnek beadásra az injekciók.

3. VITAMINOK

Ez a része talán nem meglepő, de az biztosan, hogy mennyit számít a rendszeres szedésük! A kutatások szerint 1000-4000 IU D-vitamin képes havi 2-3 alkalomra csökkenti a migrénes fejfájások gyakoriságát; a 2-3 hónapon át való, napi 400 mg B2-vitamin szedése pedig a görcsös rohamok intenzitásán tud javítani. Szintén bizonyított, hogy a napi 400-600 mg magnézium szedése csökkenti a migrén előfordulását, ahogyan 200 mg Q10-koenzim szedése is csökkenti a migrénes rohamok időtartamát, ha legalább 60 napon át szedjük.

4. JÓGA

Egy-egy migrénes roham alatt a legkevésbé sem hiányzik a fizikai aktivitás: a kutatások mégis azt mutatják, hogy bizonyos jógapózok segítenek enyíteni a fájdalmat – többek között ezért is léteznek olyan jógacsoportok, melyeket kifejezetten migrénes fejfájásban szenvedőknek ajánlanak. A jóga hatása nem azonnal, de 3 hónap múlva már megmutatkozik: a kurzusok résztvevők a vérpezsdító pózoknak köszönhetően ugyanis kevesebb és kevésbé fájdalmas migrénről számoltak be.

5. Akupunktúra

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslásból ismert gyógyászati mód, ami nem egy-egy terület, hanem a teljes szervezet élettani egyensúlyát állítja vissza. Migréncsökkentő hatását orvosi dokumentációk százai erősítik meg, bár egy elég intezív kezelés szükséges hozzá: a kutatások szerint 5 héten át legalább 10 akupunktúrás kezelésen kell részt venni ahhoz, hogy csökkenjenek a migrénes fejfájás tünetei, melyet aztán rendszeresen kell ismételni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves