Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hőség

Már ilyen rövid idő alatt is kiszáradhatunk kánikulában, súlyos következményei lehetnek

2024. július 08.

2 perc olvasás

ELLE

hőség kánikula kiszáradás
Már ilyen rövid idő alatt is kiszáradhatunk kánikulában, súlyos következményei lehetnek
© Shutterstock

A kánikula sok problémát okozhat. 


Mindannyian érezzük a nyári hőséget, hiszen hazánkban sem panaszkodhatunk. A kánikula azonban egészségügyi következményekkel is járhat, ha nem figyelünk oda, sőt nagyon könnyen kiszáradáshoz is vezethet. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók. 

Rövid idő alatt megtörténik a baj

A leginkább veszélyeztetettek a dehidratáltság szempontjából azok, akik a szabadban dolgoznak vagy tevékenykednek. Della-Giustina sürgősségi orvos szerint a kiszáradás az ő esetükben már akár 30 perc alatt is bekövetkezhet. Az emberek egy-két liter vizet is elveszíthetnek egy-két óra alatt, ha nem pótolják azt. Ez egy meleg lakásban kicsit tovább tart, ha közben aktív mozgás nem történik. 

Mi történik azonban pontosan ilyenkor velünk? Ahogy a test izzadni kezd, a pulzusszám felgyorsul, és a vér a bőrbe áramlik, hogy a hő egy részét elvezesse. A lehűlés érdekében tett erőfeszítéseink során végül még több hőt termelünk a testben.

Ahogy melegszik az ember, egyre jobban izzad, és az izzadsággal elkezd folyadékot és elektrolitokat veszíteni, és ha nem iszik eleget, vagy többet izzad, mint amennyit iszik, akkor elkezdhet kiszáradni

– nyilatkozta Teresa Murray Amato sürgősségi orvos. 

Ezek a figyelmeztető jelek 

Amikor a dehidratáltság beáll, az ember szomjasnak érzi magát. A száj és az ajkak kiszáradnak, és émelyegni kezd. Néhányan szédülnek vagy fejfájásuk van. A vizelet színe sötétebbé válik. Ha nagyon meleg van, akkor fennáll a hőséggel kapcsolatos betegségek kialakulásának veszélye is. A kiszáradás és az olyan állapotok, mint a hőséggörcs, a hőkimerülés és a hőguta nem mindig, de gyakran egyszerre jelentkeznek. Az orvosok éppen ezért nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos kánikulában a folyadékpótlás, valamint az, hogy aki teheti árnyékban és inkább benti térben vészelje át a nagy meleget.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves