Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

A horkolás lehet a rák első jele a szakemberek szerint

2023. szeptember 13.

1 perc olvasás

ELLE

kutatás alvás rák daganatos betegség apnoe horkolás
A horkolás lehet a rák első jele a szakemberek szerint
© Getty Images

A horkolást sokan nem tekintik jelentős problémának, pedig hosszú távon komoly veszélyt jelezhet.


Egy friss kutatás szerint az alvási apnoe összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. A apnoe leggyakoribb tünete a horkolás, és sajnos akinél ez kialakul, az fokozottan ki van téve a rákos megbetegedések kockázatának.

A Spanyolországban tartott nemzetközi kongresszuson a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a gyakori és hangos horkolás mindenképpen szakorvosi kivizsgálást igényel.

A horkolás lehet az intő jel

Az apnoe a daganatos megbetegedéseken kívül olyan kóros állapotok kialakulásához is hozzájárulhat, mint a mentális képességek csökkenése vagy a vérrögök kialakulása.

Amennyiben ez utóbbiak a vénákban alakulnak ki, az akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Aki apnoéban szenved, a felső légutak részleges vagy teljes elzáródását tapasztalhatja, ennek következtében egy éjszaka alatt akár többször is leállhat a légzése rövidebb időre. Ez ziháláshoz, hangos horkoláshoz, fulladáshoz és napközbeni álmossághoz vezethet.

horkolas-elle.hu
Forrás: Getty Images

A horkolás jellemzőbb a túlsúlyosakra, a cukorbetegekre, a dohányzókra, illetve azokra, akik nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak. Legalább a lakosság 13%-a érintett, és egyértelművé vált, hogy azon túl, hogy zavaró hanghatásokkal jár, a horkolás intő jel lehet.

A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy a komolyabb betegségek kialakulása előtt mindenki, akinél megfigyelhető a rendszeres horkolás, kérje szakember segítségét, hogy megoldást találjanak a problémára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves