Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Alvási problémák

A rákbetegség tünetei alvás közben is jelentkezhetnek

2023. augusztus 31.

2 perc olvasás

ELLE

alvás rákbetegség tünetek
A rákbetegség tünetei alvás közben is jelentkezhetnek
© Shutterstock

A rákbetegség tünetei a legszebb álmokat is megzavarhatják. 


Az alvási problémák gyakoriak a rákbetegséggel küzdőknél. A probléma akkor is előfordul, amikor a beteget már kezelik, de sokszor tünetként jelentkezik. Ha a daganat olyan helyen helyezkedik el, hogy a betegnek kényelmetlenséget okoz pihenés közben, akkor ez a fájdalom is kiválhatja azt,  hogy nem tud elaludni.

Itt a leggyakoribb tünetek, amelyek éjszaka jelentkezhetnek

  • Emésztőrendszeri problémák (hányinger, székrekedés, hasmenés, bélrendszeri szabályozás hiánya). Ez vastagbélrák vagy gyomorrák esetében lehet gyakori.
  • Húgyhólyag problémák hólyagrák esetében fordulhat elő, például a beteg képtelen tartani a vizeletét és éjszaka többször ki kell mennie.
  • Fájdalom.
  • Láz. A rák több fajtája járhat lázzal.
  • Köhögés vagy nehézlégzés például a tüdőrák esetén.
  • Viszketés.

Mit lehet tenni?

Ha kiderül, hogy a rákbetegség állt az alvási problémák hátterében is, akkor utána már könnyebb kezelni, bár sajnos a kezelések is kiválthatják. A szakértők egyetértenek abban, hogy a rákkezelésnek magába kell foglalnia azt is, hogy a kezelőorvosok az alvásra is találjanak valamilyen megoldást.A kognitív viselkedésterápia csökkentheti a szorongást és segíthet ellazulni, valamint fontos az egészséges alvási szokások elsajátítása. Nagy fájdalom esetén rövid ideig altató is alkalmazható, de természetesen csak akkor, ha az orvosunk javasolja és írja fel. 

A krónikus fáradtsággal így függ össze

Tudni lehet, hogy a rákbetegségek együttjárhatnak a krónikus fáradtsággal. Nos, ez az alvászavarral is összefügghet, hiszen a beteg többször elfáradhat a nap folyamán és lepihenhet, de éjszaka már nem tud olyan nyugodtan aludni. A támogató kezelésre szükség van, hiszen javíthatunk az életminőségen. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves