Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PASSWORD

A leggyakoribb hibák, amelyek feltörhetővé teszik a jelszavaid

2023. május 02.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

online zaklatás kiberbiztonság internethasználat online kommunikáció jelszó
A leggyakoribb hibák, amelyek feltörhetővé teszik a jelszavaid
© Shutterstock

A számok, szimbólumok és betűk jelszavakba illesztése hamisan azt az érzetet keltik, hogy a fiókjaid biztonságban vannak.


A kiberbiztonság szakértői arra figyelmeztettek, hogy egy hat karakterből álló, mindezeket az attribútumokat tartalmazó jelszót azonnal feltörhetnek a hackerek.

A Hive Systems új kutatása szerint a hackerek akár másodpercek alatt feltörhetik jelszavad – még akkor is, ha az több mint 10 karakter hosszú, és ez akár nyolcszor gyorsabban bekövetkezhet, mint tavaly, amit a kutatók a technológia fejlődésének tulajdonítanak.

kiberbiztonsag
Forrás: Shuttersock

Alex Nette, a Hive Systems vezérigazgatója és társalapítója elmondta:

Eljött az idő, amikor a jelszavak önmagukban már nem biztonságosak.

A mesterséges intelligenciához köthető eszközök és hardverek könnyen hozzáférhető használatával a hackerek még soha nem tudtak ennyire könnyen hozzáférni személyes adatainkhoz. Kiegészítő védelem nélkül adatainkat nem tudhatjuk biztonságban.

Milyen jelszót ne használj soha?

A kutatás megállapította, hogy a számalapú jelszavak a legsebezhetőbbek, és a hackerek azonnal feltörhetik őket, ha 4-11 karakter hosszúak. A 12 számjegyű jelszót a hackereknek is csak egy másodpercbe telne feltörni, míg a 18 számjegyű jelszót alig egy hétig tartana megoldani.

A kisbetűs jelszavak valamivel biztonságosabbak voltak, de nem teljesen: négy-nyolc karakterből álló jelszavakat is azonnal feltörtek. Míg egy 11 betűből álló jelszó feltörése mindössze 30 percet vett igénybe, hét további kisbetű hozzáadásával több mint 480 000 évre tehető ez az idő.

Milyen a legbiztonságosabb jelszó?

A legbiztonságosabb jelszavak azok voltak, amelyek számokat, szimbólumokat és különböző kis- és nagybetűket tartalmaztak. Ezeket azonnal fel lehetne törni, ha négy-hét karakterből állnának, de a 12 karakterből álló jelszavak feltörése 226 évbe telne.

jelszo
Forrás: Shutterstock

Jake Moore, az ESET globális kiberbiztonsági tanácsadója hozzátette, hogy a kiberbűnözők elleni védekezés másik módja, ha minden webhelyhez különböző jelszavakat használunk. 

A kiberbűnözők a sötét weben barangolnak a feltört felhasználónevek és jelszavak listái után kutatva abban a reményben, hogy be tudnak törni más fiókokba, amelyek ugyanahhoz a felhasználónévhez tartoznak ugyanazzal a jelszóval. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne használjuk kétszer ugyanazt a jelszót. Továbbá, ha az emberek sok éven át ugyanazt a jelszót használják mindenre, vagy egy egyszerű változtatással, például a végén lévő számmal, akkor hatékonyan átadják értékes adataik kulcsait, sőt pénzügyi számláikat is a hackereknek.

A hackerek leggyakrabban karakterről karakterre haladva próbálják végig az összes lehetséges variációt, így értelemszerűen a rövid jelszavak vannak a legnagyobb veszélyben. Bár fáradtságos munkának tűnhet ez az eljárás, de a grafikus kártyák felgyorsíthatják a folyamatot. 

A Hive Systems azt javasolja, hogy minél szélesebb körben használjuk a biometrikus azonosítást az online fiókok és a személyes adatok védelme érdekében. A jelszókezelők használata is ajánlott a kiberbiztonsági szakértők szerint, de állítólag ezek is egyre kevésbé biztonságosak a technológia fejlődésével.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves