A tükörtojás az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb étel a világon.
A tükörtojást szinte mindenki szereti, a tökélets íz és állag elérésnek azonban vannak titkai. A titkokat most Gordon Ramsay, a világhírű séf fedte fel.
A séf szerint a nagyszerű tükörtojás kulcsa a vaj és az olívaolaj kombinációjában rejlik. Az olívaolaj alapvetően ellenállóbb a magasabb hőmérséklettel szemben, ez pedig lehetővé teszi, hogy a szélek sokkal ropogósabbak legyenek, a vaj pedig lágyságot és gazdag ízt kölcsönöz a tojásnak. Ramsay tehát azt mondja, ha szeretnéd a tükörtojást egy új szinte emelni, akkor mindenképpen használd mindkettőt. A séf egész pontosan azt javasolja, hogy a tojást olívolajon kezdd el sütni, majd tegyél néhány kocka vajat a serpenyőbe. Ez az eljárás egyenletes pörkölés és felülmúlhatatlan ízt biztosít a tükörtojásnak.
A tökéletes végeredmény érdekében a vajkockákat fokozatosan érdemes hozzáadni a tojásokhoz. Olvadás után a vaj egy kicsit habosodni kezd, ez a textúra pedig hozzájárul a hő egyenletes elosztásához és javítja a tojások végső megjelenését. Az elkészítés során érdemes a serpenyőt enyhén mozgatni, így a vaj egyenletesen el tud oszlani a tojások felületén. Így a szélei is szépen barnulnak majd, a belseje pedig puha és krémes marad. Ez az egyszerű, de hatékony módszer a ropogós és lágy textúrák keverékét hozza létre, amit az ínyencek imádnak.
Ramsay egyébként arról is beszélt, hogy a tükörtojás tökéletessége a hőmérséklet-szabályozásban is rejlik. Sokan magas hőmérsékleten készítik a tojást, a séf viszont azt javasolja, hogy lassú, közepes vagy alacsony hőmérsékleten készüljön. Ez megakadályozza, hogy a vaj túl gyorsan megbarnuljon vagy megégjen, ha ugyanis ez megtörténik, akkor a tojás landolhat a kukában. A lassú sütéssel viszont elérhető a szélek ideális barnulása, anélkül, hogy a tojás elvesztené finom szerkezetét.
A hőmérsékleten kívül az is fontos, hogy a tojásokat finoman megszórjuk sóval, borssal, ha pedig szükséges, akkor más fűszerekkel, mondjuk fokghagymaporral, chilivel vagy újhagymával is. Ezek nem csak ízt adnak az ételnek, de gazdagítják a megjelenését is. A séf ezen túlmenően egy csipet sót az olívaolajba és a vajba is kever, ez a trükk biztosítja, hogy a tojások tökéletes ropogósságot érjenek el, mindezt úgy, hogy a sárgája középen krémes és sértetlen marad.
A tojás amúgy sokoldalúsága és finom íze mellett rendkívül tápláló étel is. Remek fehérjeforrás, egy tojás nagyjából 4,5-6 grammnyi fehérjét tartalmaz. Ezenkívül a tojásban található A- , B- és K -vitamin is, de ásványi anyagokban, például szelénben is gazdag. A tojás rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert és javíthatja az általános egészséget.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!