Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női egészség

A fogamzásgátló 5 kellemetlen mellékhatása, amit sokan figyelmen kívül hagynak

2024. május 02.

2 perc olvasás

ELLE

hormonegyensúly fogamzásgátló hormonok tabletta fogamzásgátló mellékhatásai mellékhatás
A fogamzásgátló 5 kellemetlen mellékhatása, amit sokan figyelmen kívül hagynak
© Shutterstock

Kényelmes megoldásnak tűnik, de a fogamzásgátló mellékhatásai bárkit érinthetnek.


Az összes lehetséges módszer közül az orális fogamzásgátló tűnik a legideálisabbnak, ha egy nő szeretne elkerülni egy nem kívánt terhességet.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a tabletták többféle mellékhatással is rendelkeznek. Az, hogy kinél jelentkeznek, egyénileg eltérő lehet, de mielőtt úgy döntesz, hogy áttérsz erre a módszerre, érdemes megismerned ezeket.

A tabletta kiválasztásához mindig kérd nőgyógyász segítségét! Csak ő adhat teljes körű felvilágosítást, de az alábbiakban mutatunk néhány lehetséges mellékhatást.

Egyes tüneteket a fogamzásgátló is kiválthat

Gombásodás

Bár nem egyértelműen a fogamzásgátló mellékhatása, de a tabletta szedése fokozhatja a gombás fertőzésekre való hajlamot. Dr. Alexandria Wells szülésznő szerint a tabletta befolyásolja a hormonháztartást, az ösztrogén szintjét és a hüvely baktériumkészletét is, így a gombák számára kedvező feltételek alakulhatnak ki.

Hüvelyszárazság

A hormonok szintjének változásai akár hüvelyszárazságot is okozhatnak, ám ez a szakemberek szerint könnyen orvosolható. Akár helyi, ösztrogéntartalmú készítményekkel, akár az alkalmazott tabletta progeszterontartalmának módosításával változás érhető el.

Libidócsökkenés

Nagyon sok nő számol be arról, hogy a szexuális vágyra is hatást gyakorol a fogamzásgátló. Ez az elsőszámú kellemetlen mellékhatás, amely a kutatások szerint a fogamzásgátlót szedő nők 43%-át érinti. A problémával érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis más fogamzásgátló módszerekkel a probléma megszüntethető.

fogamzasgatlo-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Mellérzékenység

A mellek tapintásra való érzékenysége a legtöbb nő számára nem ismeretlen, hiszen a menstruációt megelőző napokban is gyakran tapasztalható kellemetlenség. Sokakat azért zavar különösen, mert a mell több pontján is kialakulhat, és kifejezetten fájdalmassá teheti akár még az öltözködést vagy a melltartó viselését is.

Hangulatingadozások

A fizikai tüneteken kívül mentális problémák is felmerülhetnek. Bár egyértelmű kapcsolatot nem sikerült kimutatni egy konkrét hatóanyaggal kapcsolatban, azonban sok nő számolt be rosszkedvről, depresszív hangulatról. A szakértők egyelőre nem tudják biztosan, mely alkotóelemek tehetőek felelőssé a mellékhatásért, de sokakat érint, így a fogamzásgátló alkalmazása előtt mindenképpen szükséges a szakemberrel való egyeztetés.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves