Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TERHESSÉG

A fogamzásgátlók durva mellékhatására derült fény

2022. augusztus 25.

2 perc olvasás

ELLE

fogamzásgátló terhesség fogamzásgátló mellékhatásai
 A fogamzásgátlók durva mellékhatására derült fény
© Shutterstock

A fogamzásgátló nemcsak a testünket, de a lelkünket is befolyásolja.


Mind hallottunk már róla, hogy a fogamzásgátló tabletta mellékhatásai milyen mértékben befolyásolhatják és forgathatják fel az életünket. Most egy újabb ilyen tulajdonságát fedezték fel.

A motiváció halála a fogamzásgátló tabletta?

A Melbourne-i Egyetem úttörő, új kutatása arra a megállapításra jutott, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése a ciklus bizonyos napjain visszaveheti a nők motivációját. 278 résztvevőt vizsgáltak, és azok, akik nem szedtek semmilyen hormonális fogamzásgátlót, sokkal motiváltabbak voltak. Míg, akik állandóan alkalmazták a tablettát, azoknak hatszor alacsonyabb volt a motivációjuk a ciklus egyes napjain. 

A fogamzásgátlót nem szedő nőknél a termékeny szakaszban a legnagyobb a motiváció, ezek a napok alkalmasak lehetnek akár állásinterjúkra, versenyekre, nagy stresszt és kihívást jelentő szituációkra. 

Személyes élményekkel is alátámasztották az eredményeket

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a fogamzásgátlót szedő nők a ciklus második szakaszában elképesztő mértékben csökkent motivációt tapasztalhatnak. Így ilyenkor egyáltalán nem ajánlott versenyszituációba hoznunk magunkat. Sőt, jobb, ha ilyenkor kiemelten foglalkozunk az egészségünkkel, mert nehezebben birkózunk meg a kihívásokkal. 

A kutatás arra kérte a résztvevőket, hogy írják le érzéseiket a ciklusuk során, beleértve a szexuális vágyat, az impulzivitást, és az önbecsülést.

Az alábbi kérdéseket kellett körbejárniuk:

  • Az elmúlt napokban képes volt bármit megtenni a győzelemért?
  • Élvezi a versenyeket, amelyek lehetővé teszik, hogy felfedezze a képességeit?
  • Nem érdeklik a versenyszituációk?

Az eredmények kifejezetten egy irányba mutattak, az egyik résztvevő azt is elárulta, hogy 10 év tablettaszedés után érzi a motivációja visszatérését és növekedését, mióta abba hagyta. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves