Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női egészség

Döbbenetes szám: ennyi nő nem engedheti meg magának a fogamzásgátlást a világon

2022. július 25.

2 perc olvasás

ELLE
fogamzásgátlás fogamzásgátló női egészség reproduktív egészség
Döbbenetes szám: ennyi nő nem engedheti meg magának a fogamzásgátlást a világon
© Shutterstock

Egy friss felmérés szerint a világon minden 14. nő, aki szeretne fogamzásgátlóval élni, nem teheti ezt meg valamilyen rajta kívülálló okból.


Letaglózó eredménnyel zárult a seattle-i Washington Egyetem átfogó globális felmérése – a kutatók megállapították, hogy világszerte mintegy 163 millió nő nem fér hozzá szabadon a fogamzásgátláshoz. Ez azt jelenti, hogy 2019-ben minden 14. nő, aki szeretett volna fogamzásgátlóhoz jutni, nem jutott ahhoz hozzá.

A kutatásban közreműködő szakértők szerint a fogamzásgátlóhoz való korlátozott hozzáférés több tényezőre vezethető vissza. Ezek közül a két legmeghatározóbb a nők lakóhelye, valamint az életkora.

„Az érintett nők fele Afrikában és Dél-Ázsiában él, és a fiatalabb korosztály számára a legnehézkesebb a fogamzásgátlók elérése” – emelte ki Annie Haakenstad, a Washington Egyetem munkatársa.

Javuló tendencia a fogamzásgátlók elérésében

A felmérésből kiderült például, hogy a 15-19, valamint a 20-24 éves korosztály az, aki a legkevésbé tudja a saját kezébe venni a reproduktív egészségét. Ha választási lehetőség elé kerülnek, ők a rövid távú módszereket, például az óvszert vagy a fogamzásgátló tablettát részesítik előnyben, míg az idősebb nők a tartós módszerektől sem riadnak vissza.

A modern fogamzásgátlók használata Délkelet- és Kelet-Ázsiában, valamint Óceániában volt a legmagasabb (65%), és Afrikában a legalacsonyabb (24%). Különösen Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Vanuatuban férnek hozzá a legnehezebben a fogamzásgátlóhoz a nők.

Bár a szakértők szerint az 1970-es évekhez képest nagy előrelépés történt globális szinten a fogamzásgátló eszközök elérését tekintve – a fogamzásgátlással élő reproduktív korú nők aránya 28%-ról 48%-ra nőtt –, még mindig hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy minden nő és serdülő lány szabadon részesülhessen a fogamzásgátló eszközökben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves