Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gél

Itt van minden, amit tudni lehet a férfi fogamzásgátlóról

2024. június 04.

3 perc olvasás

ELLE

fogamzásgátló gyerekvállalás párkapcsolat férfi fogamzásgátló
Itt van minden, amit tudni lehet a férfi fogamzásgátlóról
© Shutterstock

Hatalmas áttörést jelenthet ez a férfi fogamzásgátló. 


A férfiak hamarosan vállalhatják a születésszabályozás felelősségét, ugyanis érkezik a férfi fogamzásgátló. Egy hormonális fogamzásgél, amelyet naponta egyszer mindkét lapockára kell kenniük, ígéretes eredményeket mutat egy új kísérletben. A kutatók eredményeit már be is mutatták az Egyesült Államokban. 

Egy biztonságos, nagy hatékonyságú és megbízhatóan visszafordítható fogamzásgátló módszer kifejlesztése férfiak számára kielégítetlen szükséglet

–  mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Diana Blithe, a National Institutes of Health fogamzásgátló fejlesztési programjának vezetője egy sajtóközleményben.

Így készült a kutatás

A vizsgálatban 222, 18 és 50 év közötti férfi vett részt, akik mindegyike naponta körülbelül egy teáskanálnyi, tesztoszteron és segesteron-acetát hormonokból álló hormongélt használt mindkét lapockájára. A tanulmány során a férfiak 86%-ánál átlagosan nyolc hét elteltével a spermiumok elnyomása jelentkezett, ami gyorsabb volt, mint amire a kutatók számítottak. 

A szintetikus hormon segesteron-acetát, más néven nesteron a nők által használt fogamzásgátló hüvelygyűrű egyik összetevője. A kutatók úgy gondolják, hogy a Nesterone használata miatt az új gél gyorsan hat, és kevesebb tesztoszteronra van szüksége. Emellett a férfiak spermatermelését is megakadályozza anélkül, hogy befolyásolná a nemi vágyat vagy egyéb mellékhatásokat okozna.

A kutatók szerint a férfiak vérének tesztoszteronszintje elég alacsony maradt ahhoz, hogy megmaradjon a normális szexuális funkciójuk. A korábbi fogamzásgátló kísérleteknél kilenc és 15 hét közötti időtartamot vett igénybe a férfiaknál az eredmények megjelenése, és a kutatók szerint a gyorsabb hatás miatt ez a gél jobb választás lehet.

Ez lehet a jövő? 

A kutatók most azt vizsgálják, hogy a gél mennyire véd a terhesség ellen. Emiatt a vizsgálatban résztvevőknek elkötelezett monogám kapcsolatban kellett élniük, és rendelkezniük kellett női partnerük beleegyezésével. Ígéretet tettek arra, hogy egy éven keresztül legalább havonta egyszer szexuális kapcsolatot létesítenek a partnerükkel. Egyelőre nincsen jóváhagyott fogamzásgátló gyógyszer férfiak számára, de ez hamarosan megváltozhat. A szakértők úgy gondolják, hogy  ha a férfi fogamzásgátlót engedélyeznék, a befektetők és a gyógyszergyártók több energiát fordítanának más gyógyszerekre.

A vizsgálatban résztvevők szintén elégedettek voltak, úgy gondolják,  hogy könnyű volt alkalmazni a gélt és csak nagyon kevés embernél okozott enyhébb mellékhatásokat. Azonban arra még várni kell, hogy valóban a gyógyszertárakban is kapható legyen az Egyesült Államokban és külföldön is. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves