A fejfájás lehet enyhe és átmeneti, de súlyos és hosszantartó is.
A kínzó fejfájást sok minden kiválthatja, beleértve a stresszt, a kiszáradást és az alváshiányt is. Ezen túlmenően pedig gyakran az elfogyasztott ételek okozzák a bajt, mivel bizonyos élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amik tágítják az ereket, vagy kémiai reakciókat váltanak ki az agyban, így súlyosbítják a fejfájást. Összeállításunkban most megmutatjuk, melyek az az ételek, amikkel jobb óvatosan bánni.
A tartósítószerekkel, mesterséges színezékekkel és aromákkal teli ételek súlyosan károsíthatják az egészséget és kellemetlen fejfájást is okozhatnak. A nátrium-glutamát, ami gyakran megtalálható a gyorsételekben, az instant levesekben és a rágcsálnivalókban például súlyos fejfájást válthat ki, de az olyan mesterséges édesítőket is célszerű lehet kerülni, mint mondjuk az aszpartám.
Bár a sajtok gazdagok fehérjében és kalciumban, de eközben egyes érlelt sajtok tartalmazhatnak tiramint, ami egy olyan vegyület, ami az erek kitágulását okozhatja. Az erjesztett ételek, például a savanyú káposzta vagy a szójaszósz is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, így jobb ha visszaszorítod a fogyasztásukat, ha gyakran küzdesz fejfájással.
Az alkohol akár már kis mennyiségben is fejfájást válthat ki. A vörösbor, a sör és az egyéb szeszes italok szulfitokat tartalmaznak, melyek az arra érzékenyeknél kellemetlen reakciókat válthatnak ki. Az alkohol emellett ki is szárítja a szervezetet, ami még inkább súlyosbíthatja a fejfájást.
A vércukorszint hirtelen ingadozása fejfájást okozhat, főleg az érzékeny anyagcserével rendelkezők esetében. A cukros italokban, édességekben és a feldolgozott élelmiszerekben található nagy mennyiségű finomított cukor a vércukorszint gyors emelkedéséhez, majd csökkenéséhez vezethet, ez pedig gyakran fejfájást vált ki.
Először is fontos az elegendő mennyiségű víz bevitele. Ez egy egészséges felnőtt ember esetében napi 2-3 liter minimum, de természetesen függ az egyéni preferenciáktól, mint például a munkavégzés intenzitása. Emellett lényeges, hogy ügyelj a kiegyensúlyozott étrendre, egyél elegendő fehérjét, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat, a feldolgozott élelmiszereket pedig próbáld meg elkerülni.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!